Suudi Arabistan’ın Yemen’e Karşı Yeni Telafi Girişimi

  • 08 Ekim 2019
  • 536 kez görüntülendi.
Suudi Arabistan’ın Yemen’e Karşı Yeni Telafi Girişimi

Suudi rejiminin Yemen’e yakıt gemilerinin girmesini engellemesi Yemen’in sağlık ve tıbbi merkezlerinin tamamen kapatılmaya yüz tutmasına ve bunun sonucunda da büyük bir insani faciaya yol açmasına neden olmuştur.

Suudi Arabistan son aylarda askeri açıdan Yemenlilerden büyük darbeler yemiştir. El Dammam, Şaybah  bölgeleri, ayrıca Bukayk ve Hurays’ta bulunan Aramco petrol tesislerine yapılan İHA’lı saldırılar ve ardından da Nasru Minellah Operasyonu, Yemenlilerin Suudi Arabistan’a indirdiği darbelerden sayılır.

Suudi Arabistan ise Mart 2015’ten beri Yemen’e saldırmasının ardından bu ülkeyi topyekun bir kuşatma altına almış ve her türlü insani yardımın bu ülke halkına ulaştırılmasını engellemiştir. Alı Suud’un Yemenliler aleyhindeki kuşatma ve savaş stratejisinin sonucu ise en fakir Arap ülkesi Yemen’de en büyük insani facianın yaşanmasıdır.

Uluslararası kurumların raporlarına göre Suudi Arabistan’ın Yemen halkına karşı başlattığı savaşta şimdiye kadar 100 bini aşkın insan hayatını kaybetmiştir. Bunların sadece 15 bini bombardımanlar sonucu ve geri kalan büyük bir bölümü yani 85 bin kadarı da açlık ve salgın hastalıklardan dolayı hayatlarını kaybetmişlerdir.

Alı Suud topyekun kuşatma ve ilaç, yakıt ve gıda maddeleri gibi insani yardımların ülkeye girmesini engelleme stratejisi ile Yemen’deki insanların ölüm oranını arttırıp bir şekilde Ensarullah Hareketi ve ortaklarını kamuoyu baskısı altında bırakıp böylece teslim olmalarını sağlamak istiyor.

Ancak Yemen halkının Başkent Sana’da, Sade eyaletinde ve diğer bölgelerde, Nasru Minellah Operasyonu dolayısı ile düzenlediği zafer etkinlikleri ve gösterileri Alı Suud’un bu stratejisinin başarısızlığa uğradığını ve Yemen halkının Ensarullah ve ortaklarının Suudi cinayetleri karşısında direniş stratejisini desteklediklerini göstermektedir.

Buna rağmen Yemenlilerin son hamleleri ve saldırıları ile siyasi itibarını kaybeden ve gücünün içi boş olduğu ortaya çıkan  Alı Suud şimdi de Yemenliler aleyhinde insanlık dışı girişimlerini arttırıp Yemen’i kuşatmaya devam edip ilaç, gıda ve yakıtın girmesini engellemek sureti ile Ensarullah ve ortaklarına kendi şartlarını kabullendirmek istiyor.

Bu çerçevede Alı Suud yakıt gemilerinin de Yemen’e girmesini engellemektedir. Bu engelleme yüzünden Yemen, sağlık alanında ciddi bir tehlike ile karşı karşıya kalıp facianın eşiğindedir. Öyle bir felaket ki bu ülkedeki vahim insani durumu daha da kötüleştirecektir.

Yemen Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Yusuf El Hazırî bu kuşatma hakkında şöyle bir açıklamada bulunmuştur: ” Halihazırda 120’yi aşkın hastane, 3 bini aşkın sağlık merkezi,  eczane, laboratuvar ve kan bağışlama bankaları Yemen petrol gemilerinin durdurulması yüzünden felaket yaşama eşiğindedirler. ”

El Hazırî’nin belirttiğine göre mevcut durumda Yemen hastanelerindeki mesai saati yakıt azlığından dolayı azalmıştır. Bu da hastaların tehlikeli durumlar yaşamasına ve ölümlerin artmasına neden olmuştur.

Alı Suud’un son dört buçuk yılda aynı kuşatma ve engelleme stratejisini devam ettirmesine rağmen geçen Ağustos ayından yani El Dammam operasyonunun ardından bu durum daha da şiddetlendi. Öyle ki Yemen petrol şirketinin bildirdiğine göre son 50 günde bir tek petrol ve yakıt gemisi bile Yemen’e girememiştir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.