Tacikistan terörist gruplara katılanları vatandaşlıktan çıkaracak

  • 26 Haziran 2015
  • 877 kez görüntülendi.
Tacikistan terörist gruplara katılanları vatandaşlıktan çıkaracak

Tacikistan meclisi bugün onaylanan yeni vatandaşlık yasasına göre yurt dışındaki silahlı örgütlere katılanlar vatandaşlıktan çıkarılacak.

Yurt dışında silahlı gruplar içerisinde savaşanlar Tacikistan vatandaşlığından çıkarılacak.

RIA Novosti ajansının haberine göre yurt dışında silahlı örgütler safında silahlı çatışmalara katılanların Tacik vatandaşlığından çıkarılmasını öngören yasa tasarısı Tacikistan Meclisin alt kanadında milletvekilleri tarafından onaylandı.

Tacikistan hükümeti tarafından meclise sunulan vatandaşlık hakkındaki yeni yasa tasarısı ile ilgili konuşan Tacikistan Ombudsmanı Zarif Alizoda “Yurtdışındaki terör örgütleri saflarında savaşa katılan kişiler otomatik olarak Tacik vatandaşlığından çıkarılacaktır” dedi. Daha önce, Tacik yetkililer Suriye ve Irak’taki IŞİD saflarında 400’den fazla Tacikistan vatandaşının savaşlara katıldığını bildirmişti.

Tacikistan’da bir önceki vatandaşlık yasası 1995 yılında kabul edilmişti. Yeni yasada ayrıca Tacik vatandaşlığını elde etmek için kurallar getirildi. Tacik dilini konuşma düzeyinde bilmeyenler, hakkında ceza davası bulunan yabancılar ya da hiçbir vatandaşlığı olmayan kişiler Tacikistan vatandaşlığına kabul edilmeyecek.

Yeni yasaya göre, Tacikler tarafından küçük yaşta evlatlık olarak alınan yabancı çocuklar ve hiçbir vatandaşlığı olmayan kişilerin vatandaşlık hakkı kazanabilmesi için kolaylık gösterilecek. Yabancı uyruklu kişilere Tacik vatandaşları ile evlenmesi durumunda üç yıl sonra vatandaşlık verilecek.

Tacikistan vatandaşlığından çıkarılan yabancı uyruklular ve hiçbir vatandaşlığı olmayanlar bir yıl sonra yeniden vatandaşlık için başvurabilecek. Yeni yasaya göre hiçbir vatandaşlığı olmayan kişilerin Tacikistan’da doğan çocukları otomatik olarak vatandaşlığa kabul edilecek.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.