Tahran’da Yapılan “Uluslararası Şiddet ve Radikalizmden Arındırılmış Dünya” Konferansı Sona Erdi…

  • 11 Aralık 2014
  • 761 kez görüntülendi.
Tahran’da Yapılan “Uluslararası Şiddet ve Radikalizmden Arındırılmış Dünya” Konferansı Sona Erdi…
İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının ve 54 farklı ülkenin üst düzey yetkililerinin katıldıkları “Uluslararası Şiddet ve Radikalizmden Arındırılmış Dünya”Konferansı, Salı günü Tahran’da çalışmasına başladı.
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani “Uluslararası Şiddet ve Radikalizmden Arındırılmış Dünya”Konferansının açılış töreninde birer konuşma yaptılar.
“Uluslararası Şiddet ve Radikalizmden Arındırılmış Dünya” Konferansı”nın bugünkü açılış oturumunda BM Genel Kurulunun 25 Eylül tarihindeki 69. oturumunda İran tarafından sunulan “Uluslararası Dünya, Aşırıcılık ve Şiddete Karşı Ortak Mücadele” teklifinin genel kurulun tüm üyelerince kabul edildiğine değinen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bu meselenin dünyada şiddet ve radikalizme karşı ortak mücadelenin sürdürülmesi zaruretini ortaya koyduğunu ve bu konferansda asıl gayenin bölge ve dünyadaki mevcut şiddet ve krizlerin yok edilmesi olduğunu belirtti.
Her gün özellikle Ortadoğu bölgesinde onlarca kadın ve çocuğun şiddet ve terör olaylarında hayatını kaybettiğini belirten Ruhani, barış yanlısı tüm ülke ve grupların kendi aralarındaki işbirliği ve yardımlaşma sayesinde radikalizm ve şiddete karşı mücadeleyi en üst seviyeye çıkarmaları ve şiddetin ortaya çıkış nedenlerini belirlemeleri gerektiğini söyledi.
Eski Pakistan Cumhurbaşkanı, eski Norveç Başbakanı, Afganistan İcra İşleri Müdür Yardımcısı ve eski Fransa Başbakanı, konferansta konuşma yapan diğer isimler.
İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, bölgede şu sıralarda yaşanan olaylar radikalizm ve yanlış politikaların sonucu olduğunu belirtti.
Zarif, işgal, saldırı, baskı, temel hakların ihlali, istila, sömürgecilik, fakirlik, geri kalmışlık ve yaptırımların, şiddetin nesnel kökleri olduğunu ifade ederek, şiddet ve radikalizmin kökünü, ilk önce zihinlerde aramak gerektiğini belirtti.
İran Dışişleri Bakanı, şiddet ve radikalizmin yeni bir olgu olmadığını, bu olgunun insanoğlunun hayatında çeşitli şekillerde ortaya çıktığını belirterek, günümüzde boy gösteren modern radikalizmin, Kuran’ın işaret ettiği gibi insanlığı çöküntüye götürdüğünü kaydetti.
“Uluslararası Şiddet ve Radikalizmden Arındırılmış Dünya” Konferansının sekreteri Mustafa Zehrani tarafından okunan sonuç bildirisinde ise, BM’den, üye ülkelerin eğitim sistemlerinde şiddet ve radikalizme karşı mücadeleye yardımcı olacak eğitim programlarının hazırlanması için bir plan yapması talebinde bulunuldu.
Fakirlik, işsizlik ve geri kalmışlığın kökünün kazınması, şiddetin kurbanı olan ülkelere yardım ve teröristlerin geçişlerinin önlenmesi için sınırların kontrol edilmesinin öneminin vurgulandığı bildiride, BM Güvenlik Konseyi’nden, 18 Aralık tarihinin şiddet ve radikalizmle mücadele günü olarak adlandırılması istendi.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.