Taliban’dan ABD’ye uyarı

  • 28 Ocak 2022
  • 210 kez görüntülendi.
Taliban’dan ABD’ye uyarı

Taliban yönetimi içişleri bakanı, Beyaz Saray’ın Taliban’ın egemenliğini tanımaktan kaçınması halinde, bu grup tarafından ABD’nin menfaatlerine karşı tehdidin artacağını bildirdi.

Taliban yönetimi içişleri bakanı Seraceddin Hakkani, El Cezire televizyon kanalına verdiği demeçte, ABD’nin bu grubu tanımaması halinde, o ülkeye karşı tehdidinin yeniden başlayacağını kaydetti.

Hakkani, ABD’nin Taliban’ı tanımaktan kaçınarak, Afganistan halkına karşı düşmanlık kapılarını ardına kadar açık bıraktığını vurguladı.

Taliban İçişleri Bakanı, ABD’nin Taliban’a karşı politikasını da eleştirerek, Washington’un uluslararası camianın bu grup ile angajman içine girmesine engel olduğunu, bunun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Taliban İçişleri Bakanı’nın ABD’yi bu ülkenin çıkarlarını, grubun egemenliğini tanımaması halinde tehlikeye düşeceğine dair uyarısı, Taliban’ın ABD’ye yönelik yaklaşımının giderek değiştiğini ortaya koymakta.

15 ağustosta Afganistan’da yeniden iktidara gelen Taliban, son aylarda defalarca ABD’den Taliban yönetimini tanımasını istemiştir. Ancak ABD, Taliban yönetimini tanımak için acele etmemek gerektiğini ve bu gruba karşı yaklaşım ve politikasının değişmesinin, Taliban’ın politika ve eylemlerinin değişmesine bağlı olduğunu belirtiyor.

ABD buna ilaveten, Taliban’ı tanımadığı gibi, Afganistan’ın milyarlarca malvarlığını bloke etmeye devam ederek, bu ülke halkı ve iktidarı için ciddi sorunlar ve sıkıntılara sebebiyet vermiştir.

Taliban’ın yabancı bankalardaki mali kaynaklarına erişememesi,  Afganistan halkının gıda ve ilaç malzemeleri gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamamasını yol açmıştır.

Bu nedenle, diğer ülkelerden ziyade ABD, Taliban yönetimi için meydan okumakta ve bu grubu Afganistan’da zayıflatmaktadır.

 

Taliban açısından, Avrupa da, bağımsızca jest ve yaklaşımına rağmen, Afganistan konusunda, ABD’nin politikasını izlemekte ve ABD tarafından Taliban yönetimi tanınmadığı sürece Avrupalı ülkelerin de Taliban’ı tanıması beklenmiyor.

ABD ve Avrupa gelinen aşamada, Afganistan’da çeşitli etnik, mezhebi, siyasi gruplar ve esnafın faaliyetlerine yönelik kısıtlamaların kaldırılmasını isteyerek, Taliban yönetimini, bireysel ve toplumsal haklar ve özgürlüklere saygı göstermesi ve tüm etnik grupların katılımıyla kapsayıcı hükümet kurması halinde tanıyacağını duyurmuşlardır.

Taliban’ın yeniden iktidara gelmesi üzerinden 5 aydan fazla bir süre geçmesine rağmen, ancak bu grup tarafından cumhuriyet ilkesine saygı, kadınlar için eğitim ve çalışma özgürlüğü ve etnik grupları iktidara dahil etme konusunda herhangi bir girişimde bulunmadığı için uluslararası camia da, Taliban’ın tanınmasına şimdiye kadar karşı çıkmıştır.

Bu şartlar altında Taliban yönetimi, ABD yönetimi tarafından tanınması için görüşme ve istişarelerinin sonuç vermemesi ardından, Washington’u tehdit etmeye yönelmiştir ve Taliban İçişleri Bakanı, bu grubu tanımama politikasının sürmesi, Beyaz Saray’ın menfaatlerini tehlikeye düşüreceği uyarısında bulunmuştur.

Taliban’ın 20 senenin ardından yabancı güçleri çıkarmak için Afganistan’da savaşı sürdürmekte ısrar etmesinin etkili olduğu düşüncesiyle, ABD’yi çıkarlarını tehlikeye düşürmekle tehdit etmekle, Beyaz Saray, Taliban’ı tanımaya zorlayabileceği kanaatine ulaşmıştır.

Taliban’ın ABD’ye karşı yaklaşım değiştirmesinin ne kadar işe yarayıp, yaramayacağını görmek için bir süre daha beklemek gerekiyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.