Trump, Açık Semalar Anlaşması’ndan çıkmaya karar verdi

  • 28 Ekim 2019
  • 724 kez görüntülendi.
Trump, Açık Semalar Anlaşması’ndan çıkmaya karar verdi

Wall Street Journal gazetesi, Washington idaresindeki iki kaynağına dayandırdığı haberinde, Trump’ın, ABD’nin Açık Semalar Anlaşması’ndan çıkma niyetini içeren bir belgeyi imzaladığını bildirdi.

Beyaz Saray, bu bilgiyle ilgili yorum yapmayı reddetti. Henüz nihai kararın alınmadığı kaydedilen haberde, anlaşmaya karşı çıkan yetkililerin, anlaşmanın Rusya’ya ABD’de istihbarat toplama imkanı sağladığını savunduğu ifade edildi.

Kaynaklar, Moskova’nın 20 Eylül 2019 tarihinde Rusya’nın batısında anlaşma kapsamında uçuş yapmak isteyen ABD ve Kanada’ya engel olduğunu iddia etti.

“Rusya’dan farklı olarak anlaşmadaki taahhütlerimizi hayata geçirmeye ve onlara tamamen uymaya devam ediyoruz” diyen kaynaklardan biri, Moskova’nın tam olarak hangi ihlallerle suçlandığını açıklamadı.

Bu arada ABD Temsilciler Meclisi dışilişkiler komitesi başkanı Eliot Engel, Trump’tan sözkonusu anlaşmadan çıkmamasını isterken Demokrat senatör Jeff Merkley’le beraber 10 Demokrat senatör de, Trump’a yazdığı mektupta, bu anlaşmadan çıkılmasının Amerikan diplomasisinin Rusya karşısında gücünün azalacağı uyarısında bulundu.

Açık Semalar Anlaşması, Doğu ve Batı blokları arasında güven ve istikrarı geliştirmek amacıyla 1992 yılında Helsinki’de imzalandı. Kasım 2000’de Rusya parlamentosu tarafından onaylanan anlaşma 2 Ocak 2001 tarihinde yürürlüğe girdi./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.