Trump’ın küstah açıklamalarına tepkiler sürüyor

  • 15 Ekim 2017
  • 1.101 kez görüntülendi.
Trump’ın küstah açıklamalarına tepkiler sürüyor

İran İslam Cumhuriyeti’ni nükleer anlaşmayı ihlal etmek ve terörizme destek vermekle suçlayan ABD Başkanı Donald Trump’ın küstah açıklamalarına tepkiler gelmeye devam ediyor.

İslami Şura Meclisi Başkanı Ali Laricani ABD Başkanı Donald Trump’ın İran karşıtı küstah ve yalan dolu açıklamalarına gösterdiği tepkide; sık sık nükleer anlaşmayı ihlal eden ABD’nin yaklaşım ve girişimlerinin dünya için soruna yol açacağını kaydetti.

St. Petersburg’da Ermenistan Meclis Başkanı Ara Babloyan ile görüşen Laricani, bölge ülkelerini ABD’nin girişimlerine karşı dayanışmaya çağırdı.

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, ABD başkanı Trump’ın İran aleyhinde ve nükleer anlaşmaya karşı düşmanca açıklamalarına tepki göstererek, dünya ülkelerinin İran ve nükleer anlaşmaya desteklerinin, Trump’ı her zamankinden daha da yalnız bıraktığını söyledi.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi de yaptığı açıklamada, nükleer anlaşma maddeleri dışında herhangi bir denetime izin verilmeyeceğini belirterek, nükleer anlaşmanın iptal edilmesi halinde İran’ın ek protokolün uygulamasını durdurabileceği uyarısında bulundu.

İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif CNN’e yaptığı açıklamada, ”ABD başkanı Trump’ın İran ve nükleer anlaşma karşıtı düşmanca açıklamaları artık Amerika’ya kimsenin güvenmemesine neden olacaktır’ dedi.

Zarif ayrıca twitter hesabından yaptığı açıklamada,   “Bugün İran halkının erkeği,kadını, genci ve yaşlısıyla bir bütün olarak Devrim Muhafızları’dır” ifadesini kullandı.

İran İstihbarat Bakanı Hüccetülislam Seyyid Mahmud Alevi, ABD başkanı Trump’ın İran aleyhindeki düşmanca ve seviyesiz açıklamalarının İran halkını daha da birlik ve beraberliğe götüreceğini ve ABD’yi izole edeceğini belirtti.

İran İslam İnkılabı Rehberi İmam Seyyid Ali Hamanei’nin Başdanışmanı Ali Ekber Velayeti de, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran karşıtı iddialarına tepki göstererek, “Dünya tarihini inceleme fırsatı bulamamış ve sırf ticaretle uğraşan ABD’nin tüccar başkanının gösterdiği davranış çok eski tarihe sahip olan İran halkı için yeni bir konu değildir. Kuşkusuz bu millet her zamanki gibi ABD’nin frısatçılıklarına karşı duracaktır” ifadelerinde bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian,dün gece yaptığı açıklamada, Amerikan başkanı Trump’ın uluslararası atom enerjisi kurumunun İran’ın nükleer anlaşmaya bağlı kaldığını onaylamasını dikkate almadığını belirterek, Amerikan Kongresi’nden nükleer anlaşmaya bağlı kalmalarını istedi

Trump’ın sözlerine karşı bir tepki de Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nden geldi.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), İran devrim Muhafızlarının bölgedeki girişimlerine destek verdi.

ABD başkanı Trump’ın İran İslam Cumhuriyetine kredi verilmemesi konusundaki son talebini reddeden IMF başkanı Christine Lagarde, IMF’nin İran karşısında kendi siyasetlerini değiştirmesi için hiç bir nedenin bulunmadığını bildirdi.

Bu arada, ABD başkanı Donald Trump’ın İran’a karşı düşmanlık çıtasını yükseltmesi ardından, Washington’da İran’ın çıkarlarını koruma ofisine pompalı tüfekle saldırı düzenlendi.

Öte yandan, Suudi kralı Selman Bin Abdulaziz, dün yaptığı açıklamada, Amerikan başkanı Trump’ın İran ve nükleer anlaşma karşıtı açıklamasına yeniden destek verdiğini bildirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.