Türkiye; dünyada maden işçilerinin ölümünde ilk sırada

  • 18 Ekim 2022
  • 180 kez görüntülendi.
Türkiye; dünyada maden işçilerinin ölümünde ilk sırada

Küresel istatistikler, Türkiye’nin maden kazalarında en çok işçi kaybeden ülkeler listesinin başında yer aldığını gösteriyor.

Bu olayların en sonuncusunda, Bartın’ın Amasra ilçesinde bir kömür madeninde meydana gelen patlamada 41’den fazla işçi hayatını kaybetti.

Bu arada bazı Türk gazeteleri madencilerin ölümünü açık bir katliam olarak niteledi ve buna benzer onlarca vakanın yaşandığına dikkat çektiler ancak işveren ve hükümetin, işçilerin can  güvenliğinin bedelini ödemeye yanaşmadıklarını bildirerek eleştirdiler.

Bazı gazeteler Türkiye’deki hükümeti ve düzenleyici kurumları ihmalle suçlarken, diğer yandan Adalet ve Kalkınma Partisi’ne yakın gazeteler, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  maden kazasının olduğu Bartın’a giderek hükümet ve devlet olarak kurbanların ailelerinin yanında olduğunu iddia ettiklerini bildirdiler.

Ancak Cumhuriyet gazetesi, eleştirel bir haberinde Erdoğan hükümetinin madencilik faaliyetlerine yaklaşımına meydan okuyarak, şunları yazdı: Hükümet maden işçilerinin değil müteahhitlerin çıkarlarına özel önem veriyor.

Maden kazalarında en fazla ölümün yaşandığı Çin, ABD ve Hindistan çıkardığı yeni yasalar ve iş güvenliği önlemleriyle maden facialarının önüne geçti. Türkiye’de ise sayı hiç azalmıyor. 1941 yılından bu yana Türkiye’de 3 binden fazla maden işçisi hayatını kaybetti./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.