Türkiye’ye mali buhran uyarısı

  • 09 Mart 2015
  • 656 kez görüntülendi.
Türkiye’ye mali buhran uyarısı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin muhtemel bir ekonomik buhranla karşı karşıya kalacağı uyarısında  bulundu.

Fitch uzmanlarından Pol Ravkinz, yaptığı açıklamada, Türkiye’de son  zamanlarda doların Lira karşısında değer kazanmasının Türkiye ekonomisinde faaliyet gösteren  iç ve dış yatırımcıların kaygılarına neden olduğunu belirterek, Türkiye lirasının Amerikan doları karşısında  değer kaybetmesinin temelinde Türkiye’de yaşanan siyasi sorunlarla direkt ilgili olduğunu bildirdi.

Fitch uzmanı, Türkiye’de haziran ayında yapılacak parlamento seçimlerine de temas ederek, Türkiye’de  başbakanlık sistemi yerine başkanlık sistemine doğru  bir sürece girilmek istendiğinin görüldüğünü  ve bu doğrultuda da hükümetin Merkez Bankası’na baskısı yanı sıra diğer bir takım siyasi sorunların da  Türkiye’nin  iktisadi sorununun artmasına neden olduğunu bildirdi.

Bu arada dolardaki yükseliş, inşaat sektörünü vurdu. Maliyetlerdeki artışın konut fiyatlarının yükselmesine neden olacağını söyleyen inşaatın patronları yüzde 5 ila 20 arasında zam sinyali verdi.

Doların yükselmesiyle inşaat maliyetlerinin yüzde 20 oranında arttığına dikkat çeken Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, konut fiyatlarının da önümüzdeki dönemde bu oranda zamlanmasını bekliyor. Kurun geldiği seviyeyi fırsat bilip elindeki doları bozdurarak gayrimenkul alımına yönelen yerli ve yabancı yatırımcıların olduğunu bildiren Dumankaya, “Bu anlık bir durum. Eğer tüketici kurun daha da yükseleceğini düşünüp bekle – gör havasına girerse sektör olumsuz etkilenir” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.