Uluslararası Af Örgütü İsrail’in Savaş Suçu İşlediğini Bildirirken BM İsrail’e Yaptırım Uygulamamakta Kararlı…

  • 09 Aralık 2014
  • 794 kez görüntülendi.
Uluslararası Af Örgütü İsrail’in Savaş Suçu İşlediğini Bildirirken BM İsrail’e Yaptırım Uygulamamakta Kararlı…

Uluslararası Af Örgütü, raporunda İsrail’in savaş suçu işlediğini bildirdi. BM her ülkeye yaptırım uygularken İsrail’e yaptırım uygulamamakta ısrarlı.

Uluslararası Af Örgütü, İsrail’in yaz boyunca Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırılarda sivillerin de bulunduğu bölgelerdeki çok katlı binaları “kasıtlı ve gerekçesiz” hedef aldığını ve savaş suçu işlediğini bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü, konuya ilişkin yayınladığı raporunda, İsrail’in kasıtlı olarak Gazze’deki simge yapıları hedef aldığı ve bunun uluslararası insani hukuka aykırı olduğunu belirterek, saldırıların bağımsız ve tarafsız olarak soruşturulması için çağrıda bulundu. Raporunda, şu ifadeler yer aldı:

“İsrail ordusu saldırmadan önce, binaların sakinlerini oldukları yerleri terk etmeleri konusunda uyarırken, saldırılarda yakın binalardaki çok sayıda insan yaralandı, yüzlercesi de evlerini, işyerlerini, kişisel eşyalarını kaybetti. Saldırılardan dolayı panikleyen civardaki sakinler aceleyle binaları terk ederken, önemli belgeler, mücevherat ve birikimleri de dahil olmak üzere kişisel eşyalarını kurtaramadı.

İçerisinde çeşitli ofisler, bir sağlık kliniği, otopark ve alışveriş merkezinin bulunduğu Refah’taki Belediye Ticaret Merkezi beton yığınına dönüştürüldü. Bu binadaki işyerleri, şimdi geçim sıkıntısı çeken yüzlerce ailenin geçim kaynağıydı. İsrailli yetkililer, yıkılan binalardan birinin Hamas’ın komuta merkezine ev sahipliği yaptığı, bir diğerinin ise ‘Filistinli militanların aktiviteleriyle bağlantılı olduğu’ gerekçesi dışında 4 binayı neden yerle bir ettiğine dair başka herhangi bir bilgi vermedi.”

Örgüt, İsrail’in söz konusu saldırılarına ait bulguların İsrailli yetkililere gönderildiğini, bu saldırıların kime yönelik ve neden yapıldığına dair açıklama talebinde bulunduklarını belirterek, sivillere yönelik riskin en aza indirilmesi ile bu konuda herhangi bir soruşturmanın yürütülüp yürütülmediğini sorduklarını ancak İsrail tarafından kendilerine verilen cevapların hiçbir soruyu karşılamadığı kaydedildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.