Uluslararası Enerji Ajansı’ndan Fars körfezinde gerginliğe tepki

  • 23 Temmuz 2019
  • 1.078 kez görüntülendi.
Uluslararası Enerji Ajansı’ndan Fars körfezinde gerginliğe tepki

Uluslararası Enerji Ajansı, Fars körfezi ve Hürmüz boğazında gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve gerektiği takdirde harekete geçmeye hazır olduklarını açıkladı.

Pazartesi günü bir bildiri yayımlayan Uluslararası Enerji Ajansı, Hürmüz boğazından enerjinin serbest intikali küresel ekonomi için hayati önem arz ettiğini, bu serbest intikal durumu korunması gerektiğini belirtti.

Fars körfezinde gerginliklerin tırmanması petrol fiyatlarını arttırma yönünde etkileyebileceğini kaydeden Uluslararası Enerji Ajansı, Hürmüz boğazından ham petrol intikali gerginliklerden etkilendiği takdirde piyasaların ihtiyacını bir süreliğine karşılamak için acil stoklara başvurmak gerektiğini ifade etti.

Fars körfezinde gerginliklerin tırmanması petrol fiyatlarını artış yönünde etkilemeye devam ediyor. Buna göre Brent petrolü Pazartesi günü 1 dolar 35 sent artışla 63 dolar 82 sentten işlem gördü.

Amerika yönetimi son aylarda İran İslam Cumhuriyeti’ne baskılarını arttırmak amacıyla Fars körfezindeki askeri varlığını arttırıyor ve Britanya gibi müttefikleri ile birlikte kışkırtıcı uygulamalarda bulunuyor.

Amerika’nın bu yöndeki en son hareketi İran hava sahasına bir casus İHA’yı sızdırmasıydı. Ancak casus İHA İran hava savunması tarafından avlanarak düşürüldü. Britanya yönetimi de 4 Temmuz’da Cebeli Tarık boğazından geçen İran’a ait bir petrol tankerine illegal bir şekilde el koydu. Bu gelişmenin ardından İslam İnkılabı Muhafızlar Ordusu Deniz Kuvvetleri 19 Temmuz Cuma günü Britanya’ya ait Stena Impero adlı petrol tankerini uluslararası denizcilik kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle tevkif etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.