Ulyanov: İran’ın uranyum rezervlerini arttırması ABD yaptırımlarının bir sonucudur

  • 02 Temmuz 2019
  • 2.049 kez görüntülendi.
Ulyanov: İran’ın uranyum rezervlerini arttırması ABD yaptırımlarının bir sonucudur

Rusya’nın Viyana’daki BM Daimi Temsilcisi Mihail Ulyanov, İran’ın az zenginleştirilmiş uranyum seviyesini 300 kilogramın üzerine çıkarmakla nükleer anlaşmayı ihlal etmediğini ve bu durumun ABD’nin yaptırımlarının bir sonucu olduğunu söyledi.

Ulyanov, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İran’daki az zenginleştirilmiş uranyum stoku 300 kilogramı geçti. Bunun nükleer anlaşmayı ihlal veya nükleer silah üretimiyle hiçbir ilgisi yok. İronik bir şekilde bu, ABD’nin İran’dan uranyum fazlalığını çıkarma için yaptırım uygulama kararının sonucu” dedi.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakan yardımcısı Sergey Riyabkov, Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) ile ilgili durumun vahimleşmesinin şaşırtıcı olmadığını belirterek, İran’ın 300 kg zenginleştirilmiş uranyum stokunu geçmesinin diğerlerinin neden olduğu duruma bir tepki olduğunu söyledi.

Riyabkov yaptığı açıklamada, İran’ın yaptıklarının dramatik bir durum olmadığını ve Rusya açısından bunun daha önce olan olayların sonucu olduğunu söyledi.

Riyabkov, KOEP ile ilgili yeni gerginliklerden kaçınılması gerektiğini belirterek, ‘’Biz herkesten sabırlı davranmasını istedik, Avrupa tarafından da durumu gerginleştirmemelerini istiyoruz‘’ dedi.

Riyabkov, İran’ın 300 kg stok miktarını aşmasının daha önce ilan edilmiş bir konu olduğunu belirterek, İran’ın anlaşmanın devam etmesi için karşı taraftan menfaatlerinin temin edilmesini ve mantıklı, yeterli ve iyi nedenler görmediğini söyledi.

İran’ın bugüne kadar anlaşmada vaat edilen ekonomik meziyetleri görmediğini ifade eden Riyabkov, İran’ın son aylarda Amerika tarafından eşi görülmemiş ambargolara maruz kaldığını söyledi.

İran’ın bir senden beri stratejik sabır gösterdiğini ifade eden Riyabkov, bu süre zarfından İran’ın KOEP çerçevesindeki tüm taahhütlerine bağlı olduğunu ve UAEK’nin 14 raporunun da bunu gösterdiğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarifi dün yaptığı açıklamada, İran’ın zenginleştirilmiş Uranyum miktarının 300 kg’i geçtiğini söyledi.

ABD’nin 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesinin ardından İran’a yönelik yaptırımları hayata geçirmesi, İran’ın başta Avrupa olmak üzere dünya ile ticaretini olumsuz etkilerken AB, İran ile ticaret yapan Avrupalı firmaların yaptırımlardan zarar görmemesi için INSTEX adlı ödeme mekanizmasını hayata geçireceğini duyurmuş, geçen uzun süreye rağmen mekanizma hayata geçirilememiş, bu durum İran’ın tepkisine yol açmıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.