Ürdün BM temsilcisinin, Kudüs hakkındaki uyarısı

  • 25 Nisan 2017
  • 1.235 kez görüntülendi.
Ürdün BM temsilcisinin, Kudüs hakkındaki uyarısı

Ürdün’ün BM daimi temsilcisi Sima Buhus, 24 Nisan günü BM güvenlik konseyinde yaptığı konuşmada, Amerika başta olmak üzere bazı ülkelerin Kudüs’ü işgalci İsrail rejiminin başkenti ilan edip, elçiliklerini bu kente taşımaları halinde bölgenin ateşe verileceği uyarısında bulundu.

Sima Buhus, Kudüs’ün Filistin kenti olduğunu, onun siyasi ve toplumsal gerçeğini değiştirmeye çalışmanın barış ümitlerini ortadan kaldıracağını ve bütün bölgeyi ateşe vereceğini söyledi.

Filistin sorunu, uluslararası toplumun asıl gündem maddelerinden biridir. Ancak bu sorun, gitgide değer kaybetmeye başladı. Eski dönemlerde Arap ülkelerindeki rejimlerin meşruiyet kaynağı Filistin halkının anti Siyonist mücadelesine bağlılık oranıyla ölçülürdü. Günümüzde bu değerler ve meşruiyet ölçüsü erozyona uğradı ve Arap rejimleri Filistin ülküsünü kaybedip, hatta ırkçı İsrail rejimiyle ittifaklar geliştirip, Filistin halkının çilelerine yenilerini katıp, onların temel hak ve özgürlüklerini ve bağımsızlık mücadelesini Siyonist işgalcilere feda etmeye başladılar.

Filistin topraklarının yüzde 86’sını işgal eden soykırımcı İsrail rejiminin varlığı ise, Batılı güçler açısından büyük bir öneme sahiptir. Elbette Batılı devletlerin meşruiyeti ırkçı İsrail rejimine verdikleri destekle ölçülmüyor. Ancak İsrail’e destek vermek, büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle Batılı güçlerin Siyonist rejime verdikleri destek artarak devam etmektedir. Bunun bir istisnası da vardır. Nitekim Amerika eski başkanı Barack Obama hükümeti çalışma döneminin son günlerinde, ırkçı İsrail rejimi hakkında BM güvenlik konseyinin 2334 sayılı kararı veto edemedi ve dolayısı ile karar kabul edildi.  Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2334 sayılı kararı uyarınca, Siyonist İsrail’in 1967’deki “6 Gün” Savaşı’ndan sonra işgal ettiği topraklardaki yerleşim faaliyetleri durdurulmalıdır. İsrail’i “uluslararası hukuka aykırı yerleşim faaliyetlerini derhâl ve tamamen durdurmaya” çağıran karar, 23 Aralık 2016’da kabul edildi.

Ancak Amerika’nın aşırı sağcı ve cumhuriyetçi başkanı Donald Trump, bu kararı göz ardı edip, etkisiz hale getirmeye çalıştı. Nitekim Trump, Amerika elçiliğini Kudüs’e taşıyabileceklerinden söz etti. Rusya da batı Kudüs’ün soykırımcı İsrail’in başkenti olduğunu iddia etti. Amerika ve ırkçı İsrail, İşgal altındaki Kudüs’ü Siyonist rejimin başkentine dönüştürmeye çalışıyorlar. Ancak BM güvenlik konseyinin 252, 267, 465, 478 sayılı kararı uyarınca Siyonist İsrail rejiminin Kudüs’te yapacağı her türlü değişiklik yasak ve uluslararası hukuk ihlalidir.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.