Uygur Türkleri Yine Zulüm Altında

  • 11 Ocak 2015
  • 1.086 kez görüntülendi.
Uygur Türkleri Yine Zulüm Altında

Çin’deki zulümden kaçarak Tayland’a sığınan 300 Uygur, Pekin’in baskısından kurtulamıyor. Tayland’da esaret altında tutulan Uygurlu çocuklardan biri yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti.


Doğu Türkistanlı 300 kişi Çin’in zulmünden kurtulmak için kaçtığı Tayland’da da baskıdan kurtulamıyor. Pekin’in uyguladığı baskı nedeniyle Uygur Türkleri, esir kampını andıran şartlar altında tutuluyor. 300 Doğu Türkistanlı Tayland’da hapishanede kalırken, Çin, Tayland hükümetine baskı uyguluyor.

Geçtiğimiz günlerde cezaevindeki sağlıksız yaşam koşulları sebebiyle yeteri kadar beslenemeyen 4 yaşındaki Abdullah Abdulveli tüberkülozdan hayatını kaybederken, 8 çocuğa da verem teşhisi konuldu. Tayland hükümeti ileri derece kalp, böbrek ve romatizma hastalığı bulunan Uygurları ve küçük çocuklarının, Çin tehdidinden dolayı hastaneye gitmesini yasakladı. 

Hapishanede darp ediliyorlar

Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Seyit Tümtürk, Tayland hükümetinin dışarıdan gelen hiçbir yardımı kabul etmediğini söyledi. Uygur Türklerinin bu cezaevlerinde darp edildiğini anlatan Tümtürk, “Tayland kampında kalan çocukların 8’ine tüberküloz teşhisi konuldu. Bir çocuk öldü diğerleri de tehlike altında. Tayland hükümeti kaçma bahanesiyle hastaneye gitmesini yasakladı” diye konuştu.

Her ziyarette baskı artıyor

Geçtiğimiz günlerde Vietnam, Kamboçya ve Tayland’a ziyarette bulunan Çin Başbakanı Xi Jinping’in 3 milyar dolarlık yardım da bulunacağını açıklamıştı. Tayland ile Çin arasında kaçak göçmenlerle ilgili bazı anlaşmaların imzalandığını söyleyen Tümtürk, Çin medyasında çıkan haberlerde 360 Doğu Türkistanlı ile ilgili anlaşmaların yapıldığını aktardı. Tümtürk, “Çin Başbakanının ziyaretinden sonra Uygurlar üzerindeki baskı daha da arttı. Çin Başbakanının her kamp ziyaretinde Tayland’daki Doğu Türkistanlılara yapılan insanlık dışı muamele artıyor” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.