Velayeti: Kazakistan’da Suriye oturumuna silahlı muhalifler katılmayacak

  • 02 Ocak 2017
  • 1.106 kez görüntülendi.
Velayeti: Kazakistan’da Suriye oturumuna silahlı muhalifler katılmayacak

İran İslam İnkılabı Rehberi İmam Hamanei’nin Başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, Kazakistan’da Suriye barış oturumuna silahlı muhalif unsurların katılmayacağını söyledi.

Ali Ekber Velayeti dün Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile Tahran’da  görüşmesinde, Suriye Ordusu ve Direniş kuvvetlerinin stratejik Halep şehrindeki zaferini tebrik ederek, Halep’in kurtarılmasını büyük bir zafer olarak nitelendirdi ve “Bu zaferin ne kadar önemli olduğu herkes tarafından bilinmektedir ve bu sadece Suriye’nin dostlarının ifadesi değildir ve Suriye’nin düşmanları da bu gerçeği itiraf etmektedir. İran ve Suriye arasındaki ilişkiler uzun vadeli stratejik ilişkilerdir” dedi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim de  görüşmede “Halep zaferi, İran, Rusya ve Suriye’nin ortak zaferidir. Çünkü Direniş Cephesi el ele vererek bu zaferi kazanmak için çaba göstermiştir. Halep zaferinden sonra Suriye krizinin uygun bir şekilde çözümü yolunda ilerliyoruz. Bu yüzden İran, Rusya ve Suriye koordinasyon sağlayarak Suriye-Suriye müzakerelerinin yolunun açılması için savaş operasyonlarını durdurdu.” dedi.

Halep zaferi ve savaş operasyonlarının durdurulmasının Suriye’nin geleceğini inşa etmede katkıda bulunmak isteyenler için gerçek anlamda tarihi bir fırsat olduğunu söyleyen Muallim, Astana müzakerelerinde Suriye’nin menfaatleriyle örtüşmeyen konuları gündeme getirerek bu müzakereden faydalanacaklarını düşünen bazı kişilerin kendilerini izole edecek ve bu değerli fırsatı kaybedeceklerini söyledi.

Müzakere görüşmelerinin kabul edilmesi için silahlı grupların kendilerini terörist gruplardan ayırmaları ve bölge halkının kendini güvende hissetmesi için Halep şehri etrafından geri çekilmeleri gerektiğini belirten Muallim, ”Yani her şekilde Halep’te zaferin hükümet ve Suriye halkına ait olduğunu bilmelidirler.” dedi.

Muallim, Suriye hükümeti ve halkının İran İslam Cumhuriyeti halkı ve İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamanei’ye, bölgedeki teröristlerin temizlenmesi konusunda kendilerine verdikleri; siyasi, ekonomik destekten dolayı minnettarlık duyduklarını belirterek  şükranlarını sunduğunu söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.