Velayeti’nin Lübnan açıklaması Türkiye medyasında

  • 03 Kasım 2016
  • 1.193 kez görüntülendi.
Velayeti’nin Lübnan açıklaması Türkiye medyasında
İmam Ali Hamanei’nin uluslararası danışmanı Ali Ekber Velayeti’nin Lübnan konusundaki açıklamaları Türkiye medyasında da yankı buldu.

Lübnan konusuna değinen  Ali Ekber Velayeti, Mişel Aun’ın Lübnan cumhurbaşkanlığına seçilmesi bölgedeki İslami direnişin güçlenmesi anlamına geldiğini açıkladı.

İran basınının, Mişel Aun’ın Lübnan Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin sonuçlarına ilişkin sorularını yanıtlayan  Ali Ekber Velayeti, “Öncelikle bu önemli seçimden dolayı Lübnan milleti ve devletini kutlamak istediğini” belirtti ve tebrik etti.

Velayeti, “Bu seçimin otuz ay kadar uzun sürmesi, bu işin zorluğu yanında ne kadar önem arzettiği ve Lübnan’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ehemmiyetini gösteriyor. Bu ülkede; Müslüman (Şii ve Sünni), Hıristiyan, Kürt, Dürzi vs. çok çeşitli mezhep ve guruplar yaşıyor. Cumhurbaşkanı, renkli ekseriyet tarafından kabül görmekle birlikte, aynı zamanda aktif olması gerekiyor. Ayrıca kültür düzeyi yüksek bir halkın yaşadığı Lübnan’ı yönetmek zor bir iştir ve halk her kesi cumhurbaşkanı olarak seçmez, meğer ki tecrübesi, deneyimi Lübnan’ı bütün hassiyetleri ve karmaşıklıklarıyla birlikte yönetebilecek güçte olduğunu kanıtlamış olsun.” açıklamasında bulundu.

Mişel Aun’la görüşmesine de değinerek, onu “metin” ve “istikrarlı” olan bir birey olarak niteleyen Velayeti, “Kendisi bu sorumluluğun liyaketini kesinlikle taşıyan birisi ve kendi adıma, kendilerini kutluyorum” dedi.

Sayın Mişel Avn’un Lübnan cumhurbaşkanlığına seçilmesinden dolayı, özel olarak Seyit Hasan Nasrullah’ı kutlamak gerektiğini vurgulayan Velayeti, “Bu meydanın asıl galip şahsiyetlerinden biri, kuşkusuz Lübnan İslami Direniş Lideri Seyit Hasan Nasrallah’tır. Nasrallah, başından itibaren, geçmiş deneyimi ve kifayeti nedeniyle sayın Mişel Aun’la bir sözleşme yaptı ve onu kendi adayı olarak tanıtmıştı. Ve nihayetinde, bütün iç ve dış baskılara rağmen verdiği söze bağlı kaldıklarını göstermiş oldular.” ifadesini kullandı.

Velayeti, “Bu süre boyunca, başta Batılılar ve bölgendeki bazı gerici ülkeler olmak üzere müdahaleci dış unsurların kendi piyonları üzerinden cumhurbaşkanını belirleme sürecini sebote etmek için yoğun çabalar içine girdiklerini ve bu meslenin de, Lübnan’da cumhurbaşkanını seçme sürecinin otuz ay gibi uzun bir süre almasının nedenlerinden birini teşkil ettiğini” anımsattı.

Mişel Aun’ın seçilmesini, deneyim, zeka, tedbir ve başarılı geçmişinden dolayı, İslami direniş için büyük bir zafer olarak değerlediren Velayeti, “İslami direnişin Lübnan’daki zaferi, hakikatte İran müttefikleri ve dostlarının zaferidir” dedi.

İran’ın Lübnan’la olan stratejik ilişkilerine değinen Velayeti, “Lübnan, İran’dan başlarak Suriye, Irak, Yemen ve Filistin ülkelerini içine alan İslami direniş zincirinin önemli bir halkasıdır ve Lübnan cumhurbaşkanın da bu ülkenin yönetiminde kilit bir rolü vardır. Onun için sayın Mişel Aun gibi bir kimsenin, Lübnan’daki benzer seçimlere oranla oldukça yüksek bir oyla cumhurbaşkanı seçilmesi, İsalmi direnişin ciddi anlamda takviyesi demektir” diye ifade etti.

Bu seçimin Suriye meselesi üzerindeki etkisini de yorumlayan İslami Uyanış Kurumu Genel Müdürü Velayeti, Mişel Aun’ın seçilmesinin Suriye direniş cephesindeki olumulu etkisini vurgulayarak, “Bu gün sınırlı bir coğrafyada uluslararası bir savaş Suriye milletine dayatılmıştır. Eğer Hizbullah’ın yardımı olmasa Suriye halkı ve devletinin bu alçak saldırıya karşı galip gelebilecekleri belli değil. Dolaysıyla sayın Avn’ın Lübnan cumhurbaşkanlığına seçilmesi, bu ülkenin Suriye milletini destekleme yönündeki tutumunu güçlendirmekte olup bu zafer Suriye halkı ve Beşşar Esad’ın lehinedir.” açıklamasında bulundu.

Velayeti, Lübnan’daki etkin güçler arasındaki otuz aylık çekişmenin ardından İslami direnişin ve Seyit Hasan Nasrallah’ın savunduğu görüşün galip çıktığını belirterek, “Bu zaferle birlikte Lübnan halkının bağımsızlık, toprak bütünlüğü ve yabancılara karşı, özellikle de siyonist rejime karşı müktedirliğinin takviyesinden ibaret olan idealleri sürdürülmekte ve bu zafer fiilen Lübnan halkının tutumunu ve siyonistlere karşı direnişini belirginleştirip pekiştirmektedir. Çünkü bu gün mücadeleci, cesur ve oldukça olumlu bir geçmişi bulunan bir cumhurbaşkanı Lübnan halkı arasından seçilmiştir.” dedi.

NASRALLAH MİŞEL AUN’U TEBRİK ETTİ

Lübnan Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Seyit Hasan Nasrallah, 29 ay sonra Lübnan Cumhurbaşkanı seçilen Mişel Aun ile görüşerek kendisini tebrik etti.

işel Aun, Lübnan Gelecek Hareketi lideri Saad Hariri’nin, Hizbullah tarafından da desteklenen Aun’un cumhurbaşkanlığını destekleyeceğini açıklamasıyla seçilmişti.

Mişel Aun’ın cumhurbaşkanlığına seçilişi İran ve Hizbullah’ın Suudi Arabistan’a karşı büyük bir zaferi olarak yorumlanıyor./0n4haber

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.