Venezuela ve Rusya arasında ticarette dolar kalkıyor

  • 09 Haziran 2019
  • 7.834 kez görüntülendi.
Venezuela ve Rusya arasında ticarette dolar kalkıyor

Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Tarık El-Aissami, Caracas’ın Rus petrol şirketi Rosneft ile işbirliğini güçlendirmek için tüm seçenekleri incelediğini belirtti.

Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun Ekonomiden Sorumlu Yardımcısı Tarık El Aissami, Caracas’ın Rus devlet petrol şirketi Rosneft ile işbirliğini güçlendirmenin tüm seçeneklerini incelediğini kaydetti.

St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda (SPIEF) konuşan Aissami, “Rosneft ile ilişkilerimizi geliştiriyoruz ve bu şirketle işbirliğini güçlendirmenin tüm seçeneklerini inceliyoruz” ifadelerini kullandı.
Rosneft Başkanı İgor Seçin ile ayrı olarak görüşmeyip ‘sadece forum kapsamında’ bir araya geldiğini söyleyen Aissami, “Fakat kuşkusuz, Rosneft ve (Venezüella petrol şirketi) PDVSA aracılığıyla Rusya ve Venezüella’nın enerji sektöründeki ilişkileri tatmin edici bir şekilde gelişiyor” vurgusunu yaptı.

Caracas’ın Rusya ile ödeme işlemlerinin ruble üzerinden yapılabilmesi için bir mekanizma geliştirdiğine dikkat çeken Aissami, şöyle konuştu:
“ABD’nin tek taraflı yaptırımları, dolar bazındaki geleneksel ödeme sisteminin kullanılmasını engelledikleri için tüm mekanizmaları değerlendiriyoruz. Bu nedenle Rusya karşısındaki taahhütlerimizi yerine getirmek için ruble bazında bir ödeme mekanizması geliştirdik.”

Bilindiği gibi Amerika, Venezuela’da meşru hükümeti devirmeye açıkça müdahale ederken bu arada Venezuela, Rusya gibi ülkelere de yaptırım uyguluyor. Öte yandan Rusya da, Amerika’nın ticaret savaşını kızıştırdığı Çin’le ticarette dolar yerine milli para birimlerinin kullanılması konusunda anlaşma sağlandığını bildirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.