Venezuella’nın Kahraman Lideri: Bu Bir Savaştır!

  • 01 Haziran 2020
  • 7.339 kez görüntülendi.
Venezuella’nın Kahraman Lideri: Bu Bir Savaştır!

 Dünyanın en büyük ham petrol rezervlerine sahip ülkesi Venezüella’da ABD yaptırımları yüzünden rafineriler çalışamaz hale gelirken benzin kıtlığı çekiliyor.

Washington destekli bir darbe girişimini püskürtmüş olan Devlet Başkanı Nicolas Maduro, on yıllardır yurttaşların neredeyse bedavaya benzin depolarını doldurmalarını sağlayan devlet sübvansiyonlarına sınırlama getireceklerini açıkladı.

1 Haziran’dan itibaren petrol fiyatlarının zamlanacağını duyuran solcu lider, ülke çapında istasyonlarda ‘benzinin litresinin 5 bin bolivar, yani 2.5 ABD sentinden satılacağını, bir aracın ayda 120 litre, motosikletin 60 litre benzinden fazlasını dolduramayacağını’ söyledi. ‘Toplu taşıma, kargo taşımacılığında ve dizelde sübvansiyonun aynen süreceğini’ belirtti.

Dünyanın en büyük ham petrol rezervlerine sahip ülkede yeni şartlar altında bir aracın benzin deposu 1 dolara dolacak. Aylık kotayı aşan araçlar, benzini uluslararası fiyatlardan almak zorunda kalacak. 1800 benzin istasyonundan 200’üne tedarik bağımsız ithalatçılar tarafından yapılacağından litre fiyatı 50 sent olacak.

Halka sesleniş konuşması yapan Maduro “Sevgili yoldaş yurttaşlarım, bu savaştır, bize karşı açılmış azılı bir savaştır” dedi.

‘ABD’nin Venezüella’ya petrol getiren her şirketin peşine düşüp yaptırımla karşılaşmasını sağladığına’ dikkat çeken Devlet Başkanı, ülke petrolünün Kolombiya ve Karayip ülkeleri tarafından çalınmasını önlemek için ‘er geç benzini uluslararası fiyatlardan satmak zorunda kalacaklarını’ dile getirdi.

Bunun ülkeye zarar verecek şekilde değil, planlama ve strateji yoluyla yapılması gerektiğini belirten Maduro “Bunlar Kuzey Amerika emperyalizminin yarattığı gerilimler nedeniyle tedariğin normalleşmesi için gereken sıradışı önlemler. Tüm Venezüella halkının maksimum desteğini istiyorum” dedi.

ABD tarafından uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla başına 10 milyon dolar ödül konulmuş Petrol Bakanı Tareck El Aissami de sanayi ve enerji santrallarının çarklarının dönmesi için yaşamsal önemdeki dizel yakıtın yüzde 100 sübvanse edileceği garantisini verdi.

Perşembe günü Maduro’dan benzin dağıtımı ve ithal edilen petrol ürünlerinin iç pazardaki fiyatlarını gözden geçirmekle görevlendirdiği bir uzmanlar ekibi atadığını açıklaması gelmişti.

Solcu lider “İran ve diğer ülkelerden dolar karşılığı benzin ithal ediyoruz. Pek çok kişinin önerisine katılıyorum, benzinden ücret alınmak zorunda… Buna normalleşme ve regülasyon planında yer verilecek” demişti.

Öncesinde Trump yönetiminin yeni yaptırım dayatma tehditlerine rağmen yakıt ve petrol rafinerisi teçhizatı taşıyan 5 İran tankeri Venezüllea’ya ulaşmıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.