Wikileaks: Suudi Arabistan, ‘İslami Mezhepleri Yakınlaştırma Kurumu’ndan endişe duyuyor!

  • 23 Haziran 2015
  • 747 kez görüntülendi.
Wikileaks: Suudi Arabistan, ‘İslami Mezhepleri Yakınlaştırma Kurumu’ndan endişe duyuyor!

Wikileaks’in yayınladığı bölgelere göre, Suudi Arabistan eski dışişleri bakanı Suud el-Faysal, Arabistan’ın eski kralı melik Abdullah’a hitaben yazdığı bir mektupta şöyle diyor: Sizi bilgilendirmem gerekir ki el-Ezher Şeyhi Suudi Arabistan’ın Kahire büyükelçiliğine şu bilgileri vermiştir: İranlılar, İslam mezheplerini yakınlaştırma konferansının düzenlenmesi için el-Ezher Şeyhine baskı yapıyorlar. Ezher Şeyhi de Arabistan kralının bu husustaki görüşünü almadan bu konuda bir açıklama yapma eğiliminde olmadığından dolayı sizin görüşünüzü almak istiyor. Bu nedenle, Suudi Arabistan Yüksek Yargı Kurulu Başkanın bu konferansta hazır bulunmasını uygun bulmaktadır. Dolaysıyla Arabistan kralından istiyorum ki maceradan haber olmak için Ezher Şeyhini bu amaçla Suudi Arabistan’ı ziyaret etmeye davet etsinler ve yakından onunla meşveret edilsin.

Diğer bir belgede de  Irak’ta fitne çıkarmak için Arabistan’ın eski dışişleri bakanı Suud el-Faysal , Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ilgili olarak dönemin Arabistan kralı melik Abdullah’a şöyle diyor: Suudi Arabistan istihbarat servisi krallığın talimatı gereği Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’den himaye edecek ve Suudi Arabistan gezisi için kendisini davet edecektir.

Keza bu belgede şöyle deniliyor: Sizin ya da veliahtın şahsi olarak bizimle birlikteliğini korumak için kendisiyle görüşmenizi öneriyorum.

Devamında şunlar vurgulanıyor: Şu an Mesut Barzani’nin Irak Başbakanı Nuri Maliki ile ilişkileri iyi değil, Barzani’ye gereken yardımın yapılması halinde Şiilerin Irak’taki nüfuzuna karşı sürekli durabilir ve Nuri Maliki’nin Irak’ta gereken nüfuzu sağlamasına engel olabilir.

welayet

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.