Yediot Ahronot: Aramco Saldırısı Gösterdi ki ABD’nin Yaptırımları Faydasız

  • 23 Eylül 2019
  • 575 kez görüntülendi.
Yediot Ahronot: Aramco Saldırısı Gösterdi ki ABD’nin Yaptırımları Faydasız
Siyonist Yediot Ahronot gazetesi, Aramco saldırısından İran’ı sorumlu tutarak bu saldırının İsrail’in geleceği için ciddi bir tehdit olduğunu ve İranlıların bu saldırı ile Washington’un yaptırımlarının faydasız olduğunu gözler önüne serdiğini yazdı.
Run Ben Yeşay, İran’daki bu askerî ilerlemelerin İsrail’e çok pahalıya patlayacağını vurguladı.
Qodsna’nın Arap21 haber kanalından aktardığı bilgiye göre, Siyonist askerî uzman Yediot Ahronot gazetesine yazdığı makalade; İran’ı, Arabistan’ın petrol tesisi Aramco’ya saldırmak ile itham ederek, şu iddialarda bulundu: İranlıların Aramco Petrol Tesisine yaptıkları saldırı İsrail’in geleceği için ciddi bir tehdit olarak kabul edilmektedir. Bu saldırı daha önceden planlanmıştır ve etkileri Ortadoğu’da kalıcı olacaktır.
İsrail’in askerî kurumları ile bağlantı içinde olan Run Ben Yeşay şöyle yazdı: Ortadoğu’nun ve dünyanın en temel petrol tesislerinden birine yapılan bu saldırı, İran’ın Amerikan yaptırımları karşısında teslim olmadığını ve kazandığını göstermektedir. Çünkü şu an İranlılar, bilim ve teknolojide geri kalmak yerine dünyanın en gelişmiş askerî ve casusluk İHA’larını üretiyor.
Yeşay bir kez daha İran’daki bu ilerlemenin İsrail’e pahalıya mâl olacağını vurguladı.
Yeşay ayrıca şunlara da değindi: İran’ın Suudi Arabistan saldırısı karşısında Amerika’nın sessizliği ise, Washington’un Tahran için caydırıcı bir güç olmadığını göstermektedir. İran İHA’larının Aramco’ya saldırması dünya genelinde petrol fiyatlarının artışına sebep olmakla kalmamış İran’ın çok yüksek askerî güce sahip olduğunu da ispat etmiştir. Bu güç İran ile iyi ilişkiler içinde olmayan diğer çevre ülkelerin güçlerinden kesinlikle daha fazladır. Tel-Aviv’in İran güçleri ile karşı karşıya gelme tehlikesi ise yakın bir gelecektedir.
Bu kıdemli askerî uzman şu açıklamada da bulundu: Aramco saldırısı sonrası Amerika’nın İran’a yaptırımları artırmasının tek sonucu ise İsrail ve Amerika Birleşik Devletlerinin İran ile büyük bir savaşa girme tehlikesidir. Amerika’nın İran yaptırımlarını artırması, Suudi Arabistan’ı ve hatta İsrail’i daha fazla hedef tahtasına oturtmaktadır.
Siyonist uzman son olarak ise şunlara değindi: İran’ın Suudi Arabistan’a saldırması Tel-Aviv’i, her an İran’ın saldırılarına karşı hazırolda olması, gözlerini ve kulaklarını dört açması konusunda ikna etmelidir.
Qodsna’nın haberine göre, saldırının Arabistan’ın ekonomisine, petrol üretimine ve diğer bazı alanlara etkisi hâlâ devam ediyor. Bu bağlamda Arabistan’ın Maliye Bakanı ise ülkenin saldırı sonrasında önemli maddi ve ekonomik sıkıntılar ile karşı karşıya kaldığını itiraf etti. Arabistan’ın 2019 yılı petrol üretim miktarının ise beklenenden oldukça düşük olması öngörülüyor. Arabistan borsası gelecekte büyük krizler ile karşı karşıya kalacaktır. Arabistan Maliye Bakanının açıklamalarına göre, Riyad’ın gayrisafi yurtiçi hasıla oranı beklenenin çok çok altında olacak. Bakan, gayrisafi yurtiçi gerçek hasılanın OPEC kotalarındaki petrol üretimi ile oldukça bağlantılı olduğunu da vurguladı.
Suudi yetkililer, Aramco’nun öngörülenden daha hızlı şekilde toparlanacağından eminler. Ancak petrol ve yatırım piyasası analistleri, bu saldırının Arabistan ekonomisi için oldukça olumsuz sonuçlar doğuracağına ve yabancı yatırımcıların Suudi ekonomisine olan güvenlerinin sarsılabileceğine inanıyor.
Bilindiği gibi Ensarullah ve Yemen ordusu, Haris ve Bakik bölgelerinde yer alan Aramco Petrol Şirketi Tesisini cumartesi günü saat 4’de SİHA’lar ile vurdu. Tesis, Bakik’te yer alan Riyad’ın en büyük petrol rafinerisi ve günlük 7 milyon varil petrol üretim kapasitesine sahip. Aynı şekilde 3 milyar dolarlık büyük bir projeye de ev sahipliği yapan Haris alanında bulunan petrol tesisi de hedef alındı.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.