Yemen cephelerinde son durum…

  • 01 Eylül 2015
  • 993 kez görüntülendi.
Yemen cephelerinde son durum…

Fars haber ajansı, Yemen’de yaşanan çatışmalara ilişkin haberinde ülkenin hangi bölgesinde kimlerin üstün konumda olduğuna dair bir habere yer verdi.

Gulam Ali Eşteri imzalı haberde Yemen’de yaşanan çatışmaların devam ettiği belirtilerek ülkenin 6 bölgesinde hangi bölgede kimin hakimiyetinin bulunduğu konusunda şu bilgilere yer verildi:

1- Azal Bölgesi: Sada, Amran, Sana ve Zummar illerini kapsayan bu bölgede Ensarullah Hareketi ve müttefiki olan ordu ve kabilelerin üstünlüğü bulunuyor.

Suudi Arabistan yanlısı terörist gruplar, bugünlerde bu bölgede yer edinmeye çalışıyor. Zummar, Atme ve Maber kentlerinde sınırlı ve düşük yoğunluklu çatışmalar yaşanıyor. Bu bölgede sınırlı bir etkinliğe sahip olan Mansur Hadi yanlısı terörist gruplar vur kaç taktikleriyle saldırılar yapıyor.

2- Tehame Bölgesi: Hudeyde, Hacce ve Mahvit illerini içeren bu bölgenin tamamı Ensarullah güçlerinin kontrolü altında. Güneyde yaşanan son gelişmelerden sonra Mansur Hadi yanlısı terörist gruplar Hudeyde iline sızdılar ve burada Ensarullah’a karşı yeni bir cephe açtılar.

3- Aden Bölgesi: Yemen’in güneyinde stratejik öneme sahip olan bu bölge Aden, Lahic, Abyan ve Dali illerini kapsıyor.

Mansur Hadi yanlısı terörist gruplar, el-Kaide ile ittifak kurarak bu bölgede etkili hale geldi. Ensarullah ve müttefiklerinin çekilmesi sebebiyle bu bölge Suudi Arabistan yanlısı silahlı grupların eline geçti. Ancak Mansur Hadi yanlısı silahlı gruplardan bazılarının Suudilerin ve vehhabiliğin artan etkisinden duyduğu rahatsızlık sebebiyle bu ittifakın kırılgan olduğu bildiriliyor.

Öte yandan Ensarullah ve müttefiklerinin Suudilerle tarihi düşmanlıkları olan Güney Yemen Devrimci Cephesine fırsat vermek için bu bölgeden bilinçli olarak çekildiği de söyleniyor.

4- Saba Bölgesi: Marib, Cevf ve el-Beyda illerini kapsayan bu bölgede Ensarullah güçleri ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen Halk Direniş Cephesi güçleri arasında yoğun çatışmalar yaşanıyor.

Suudi Arabistan yanlısı Halk Direniş Cephesi güçleri, Ma’rib ilindeki petrol kuyularını kontrolü altında tutarken Marib’in Sarvah, Habbab, Harib, Kavamiş ilçeleri Ensarullah’ın kontrolünde bulunuyor. Meczer ilçesinde ise iki taraf arasında yoğun çatışmalar yaşanıyor.

5-El Cened Bölgesi: Taiz ve İbb illerinin yer aldığı bu bölgede taraflar arasında vur kaç taktiğine dayalı çatışmalar yaşandığı için henüz bu bölgede hangi tarafın üstün konumda olduğu bilinemiyor.

Suudi Arabistan ve müttefiklerinin medyası, Mansur Hadi yanlısı grupların bu bölgeye hakim olduğunu öne sürerken Ensarullah, yapılan saldırıların püskürtüldüğünü iddia ediyor.

6- Hadramut Bölgesi: Bu bölgede Hadramut ve el-Mehre illeri Mansur Hadi yanlısı grupların, Mukella merkezi el-Kaide’nin; Şebva ili ise Ensarullah ve müttefiklerinin kontrolünde bulunuyor. Şebva’nın doğusundaki el-Arem ve Karn es-Sevda ise çatışmaların merkezini oluşturuyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.