Yemen Çok Gergin Bir Dönemden Geçiyor…

  • 24 Ocak 2015
  • 754 kez görüntülendi.
Yemen Çok Gergin Bir Dönemden Geçiyor…

Yemen şu sıralarda oldukça gergin ve belirleyici günler yaşıyor.

Gelinen noktada artan bir hızla ilerleyen Yemen gelişmeleri tahminleri bile aştı.

Yemen’in güneyindeki bölücü gruplar bir açıklama yaparak, güney eyaletlerinde kontrol sağladıklarını duyurdu.
Söz konusu gruplar onay aldıktan sonra, Güney Yemen bayrağını Aden’in güvenlik dairesi binasına asacaklarını ilan ettiler.

Yemen’in Güneyindeki bölücü grupların önde gelen isimlerinden Ali Haysam el-Garip bu bağlamda yaptığı açıklamada, Güney’deki farklı grup, parti ve STK’ları aynı çatı altında toplamaya yönelik çabaların devam ettiğini söyledi.

Haysam, Yemen’in Güneyindeki bütün siyasi tarafların ilk kez Güney’deki mevcut durumu yönetecek ve Güney’i bağımsızlığına kavuşturma hedefi için çalışma programını belirleyecek, muhtelif siyasi gruplardan temsilcilerin katılımıyla geçici koordinayson heyetinin kurulması üzerinde anlaşmaya vardıklarını belirtti.

Yemen’de siyasi boşluk sebebiyle kriz büyürken, Güney’deki bölücü gruplar faaliyetlerini hızlandırdı.

Yemen Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Bakanları Kurulu görevlerinden istifa etti. Parlamento üyeleri de 25 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Mansur Hadi’nin istifasını görüşmek için toplanıyor.

Bu arada, Ensarullah hareketi de ülkede vuku bulun tüm olayların Yemen’in toprak bütünlüğü ve varlığına darbe indirmek isteyen yabancıların komplosundan kaynaklandığını bildiriyor.

Yemen halkı da gösteriler düzenleyerek, devrimcilerin taleplerini baypas etmeye yönelik çabalara karşı olduklarını haykırıyor.

Geçen gün de BM Genel Sekreteri, Yemen’deki bütün grupları itidale çağırarak, BM’nin Sana Temsilcisi Cemal Bin Ömer ile işbirliği yapmalarını istedi.

Cemal Bin Ömer Cuma günü Cumhurbaşkanı Mansur Hadi, Başbakan Halid Bohal ve Ensarullah temsilcilileriyle Sana’da bir araya geldi.

Öte yandan halk komiteleri, Sana’da kontrol sağlamaya devam ediyor. Ensarullah ve Yemen hükümeti, ülkenin karşı karşıya kaldığı durumdan birbirini sorumlu tutuyor.

Krizin büyüdüğü Yemen’de IŞİD grubu da, ülkede siyasi ve güvenlik durumunu gerginleştirmek amacıyla, Yemen’de faaliyetlerini artıracağı ve Husilere saldırı yapacağından söz etti.

Haber kaynakları, IŞİD’in El-Kaide unsurlarına maaş vererek, onları kendi teşkilatına almaya çalıştığını duyurdu.
Son aylarda, Yemen’de Ensarullah ve halk komiteleri ile terörist gruplar arasında sık sık çatışmalar yaşanırken, ordu sadece seyirci kaldı, bu yüzden Sana aleyhinde suçlamalar hız kızandı.

Son sıralarda ise olaylara seyirci kalan Yemen ordusu, birkaç ayın ardından Ensarullah ve halk komitesine karşı harekete geçti. Böylece, Ensarullah ile Yemen hükümeti arasında sağlanan barış anlaşmasının bozulması için zemin hazırlanmış oldu.

Yemen Hizbullahına göre ise bu girişim, Suudi Arabistan ve ABD’nin dikte ettiği plan çerçevesinde gerçekleşiyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.