Yemen’de insani ihtiyaçlar had safhada

  • 24 Ocak 2016
  • 837 kez görüntülendi.
Yemen’de insani ihtiyaçlar had safhada
Sana’da bir basın toplantısı düzenleyen BM İnsani Yardım Koordinatörü McGoldrick ülkedeki insani ihtiyaçların had safhada olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinatörü Jamie McGoldrick, Yemen’in birkaç aydan bu yana kuşatma altında tutulan Taiz kentinde, temel ihtiyaç malzemelerindeki eksikliğin had safhada olduğunu belirtti.

McGoldrick, BM ve bazı uluslararası örgüt temsilcilerinden oluşan bir heyetle, Taiz’e düzenlediği ziyarete ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

“Taiz’de, temel ihtiyaç malzemelerindeki eksiklik had safhada” denilen açıklamada, “Oradaki insani durumu yerinde görebilmek için yerel yönetimler ve silahlı gruplarla bir araya gelmek amacıyla BM üst düzey yetkilileri eşliğinde Yemen’in Taiz ve İbb kentlerini ziyaret ettim. Birkaç aydan bu yana Taiz’e yardım malzemelerinin ulaştırılması konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Sahadaki taraflarla yardım malzemelerinin koşulsuz şekilde kentteki sivillere ulaştırılmasının sağlanması amacıyla mekanizmalar oluşturulması için çalışıyoruz” ifadelerine yer verildi.

McGoldrick, açıklamasında, ziyareti sırasında kentte çok az sayıda açık dükkan gördüğünü, gıda ve diğer temel ihtiyaç malzemelerindeki eksikliğe şahit olduklarını aktardı.

Bombalara hedef olan Devrim Hastanesi’ni de ziyaret ettiklerini kaydeden BM yetkilisinin açıklamasında, “Hastaneler, Uluslararası İnsancıl Hukuk gereği her türlü saldırıya karşı korunmalı” denildi.

Hastanelerdeki tıbbi malzeme yetersizliğinin tehlikeli boyutta olduğuna işaret edilen açıklamada “Sağlık ekipleri içinde bulundukları tüm imkansızlıklara ve tehlikelere rağmen çalışmalarını sürdürüyor” ifadesi kullanılarak, Yemen’de çatışan tüm taraflara “Uluslararası İnsancıl Hukuk’a saygı göstermeleri ve insani yardım malzemelerinin ulaştırılmasına izin vermeleri” çağrısında bulunuldu.

Suudi Arabistan ve müttefiklerinin Yemen’e saldırısı sonucu şimdiye kadar binlerce Yemen vatandaşı hayatını kaybetmiş veya yaralanmış ve on binlercesi de ev barklarından edilmişlerdir. Ayrıca bu ülkenin alt yapı tesitsleri, hizmet ve tedavi merkezlerinin %80’i de bu saldırılar sonucu imha edilmiştir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.