Yemen’deki İnsanlık Faciası Konusunda Uyarı

  • 08 Ekim 2019
  • 513 kez görüntülendi.
Yemen’deki İnsanlık Faciası Konusunda Uyarı

Yemenli din alimleri işgalcileri güçleri kınadı. Bunun dışında Yemen’e giden petrol ve gıda gemilerinin ele geçirme olayları devam etmektedir ve Yemen Dışişleri Bakanı, Yemen’deki insani felaket konusunda uyarı yaparak, krizin arttığını bildirdi.

El-Mesire haber ajansının bildirdiğine göre, Yemen İnsan Hakları Bakanlığı, muhasaranın saldırganların bir aracı olduğunu belirtti. İnsan Hakları Bakanlığı sözcüsü, saldırgan devletlerin petrol taşıyan gemileri ele geçirme eylemlerinin bir savaş suçu olduğunu ifade etti.

Yemen İnsan Hakları Bakanlığı sözcüsü Talat el-Şerecba, yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Birleşmiş Milletler uzman grubu, işgalci koalisyonun açlık ve kuşatmayı savaş aracı olarak kullandığını vurgulamıştır.”

Yemen İnsan Hakları Bakanlığı sözcüsü, el-Mesire haber ajansına verdiği demeçte şu açıklamalarda bulundu: “Muhasaranın siviller üzerindeki etkisinin ve kamu hizmetleri, sağlık ve yaşam alanları üzerindeki doğrudan etkisinin kapsamı Birleşmiş Milletler için açıklığa kavuştu. İsveç anlaşması uyarınca, BM el-Hudeyde limanındaki siyasi gözlemcidir; bu nedenle muhasara için herhangi bir sebep veya gerekçe yoktur.”

Yemen Alimler Topluluğu, Mütecaviz Güçleri Kınadı

Yemen uleması topluluğu bir bildiri yayınlayarak şöyle dedi: “Saldırgan ülkeler, ablukayı artırarak ve yakıt taşıyan gemileri ele geçirerek, Yemen halkının acılarını daha da şiddetlendiriyor.”

Yemen halkına karşı işlenen suçların devamına atıfta bulunan Yemenli din alimleri, saldırganları suçlarından caydırmak ve Yemen halkını öldürmelerini durdurmak için inkılap liderlerinden ve siyasetçilerinden meşru misilleme haklarını kullanmalarını istedi.

Yemenli alimler yaptıkları açıklamada; “Petrol ürünleri gemileri ele geçirilmezse ve Yemen kuşatması sona ermezse, tembellik yapmanın ve beklemenin burada hiçbir yeri yoktur. Çünkü o zaman bunun yerini felaket ve musibet alacaktır.” diye belirtti.

Yemen’deki İnsani Felaketin Yayılması Konusunda Uyarı

Ayrıca, Yemen Dışişleri Bakanı Haşim Şerif Abdullah, gıda ve petrol ürünleri gemilerinin el konmasının devam etmesi sonucunda, Yemen’deki insani felaketin yayılacağı konusunda uyarıda bulundu.

Yemen Dışişleri Bakanı Haşim Şerif Abdullah, BM Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi başkanına, BM İnsan Hakları Konseyi üyeleri ve BM Yemen Özel Temsilcisi ile AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi’ne mektup gönderdi. Gönderilen mektupta, saldırgan koalisyon ülkeleri ve paralı askerlerinin, gıda ve petrol ürünleri gemilerini ele geçirmesiyle, Yemen halkına karşı toplu bir ceza politikası izlemeye devam ettiği ifade edildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.