Yemen’li Mücahitlerin En Büyük Operasyonunun Sonuçları

  • 01 Ekim 2019
  • 616 kez görüntülendi.
Yemen’li Mücahitlerin En Büyük Operasyonunun Sonuçları

Yemenlilerin Suudi Arabistan’a yönelik başlattığı Nasru Minellah isimli operasyonu, indirilen darbe ve verilen zararlar ve hasarlar boyutlarının yanı sıra önemli mesajlar da içermiştir.

Yemenlilerin yaptığı operasyonun doğurduğu sonuçlarından biri Yemen halk komiteleri ve ordusunun direkt karadan operasyonları için de hazırlıklı olduklarının gösterilmesidir. Buna karşın binlerce Suudi paralı askerinin kaçması ve de en az 2 bin 400 Suudi askerinin esir alınması da Suudi Koalisyonunun doğrudan çatışmaya hiçbir şekilde hazır olmadıklarını göstermiş oldu.

Batı Asya uzmanı Cafer Kannadbaşi bu hususta şöyle diyor: “Yemen halk komiteleri ve ordu güçleri, yerli ve milli güçlerinden dolayı, kendi topraklarını azimli ve iradeli bir şekilde savunuyorlar. Halbuki Suudi Koalisyonu güçleri milli güçlerden oluşmuyor ve daha çok paralı askerlerden meydana gelmiştir. Bu paralı güçler ise savaşmak için hiçbir azim ve iradesi olmamalarının yanı  sıra sırf maddiyat için bazı meydanlarda savaşıyorlar. ”

Yemenlilerin Nasru Minellah operasyonunun önemli mesajlarından bir diğeri, Suudi Koalisyonunun kendi paralı askerinin ölümünden ve esir düşmesinden bile üzgün olmadığı bu güçleri hava saldırıları ile de hedef aldığını, kendi güçlerine bile kıymadığını göstermesidir.

Ensarullah Hareketi Sözcüsü Muhammed Abdüsselam ise bu hususta şöyle diyor: “Suudi ordusu komutanları, ölümleri yaklaşınca, kendilerini tehlikede görünce kontrollerindeki güçlerini insani kalkan olarak kullanıyorlar. ”

Yemenli esirler milli komitesi başkanı Abdülkadir El Murteza ise bu hususta şöyle diyor: “Suudi ordusu Necran’a yapılan Nasru Minellah operasyonunda askerlerinin cesetlerini yerde bırakıp kaçtı. Daha sonra ise hava saldırıları ile Kızılhaç arama kurtarma ekiplerini  vurarak yaralılar ve cesetlerin hastaneye götürülmesini engellemeye çalıştı. ”

Nasru Minellah operasyonunun üçüncü mesajı ise Yemen halk komiteleri ve ordusunun sırf sözlü uyarılarla yetinmeyip uyarılarını uygulamalı olarak hayata geçirdiğini göstermesidir. Daha önce de Yemenli makamlar Suudi Koalisyonunu Yemen’e tekrar saldırmaları halinde Yemenlilerin kesin tepkilerine yol açacağı konusunda uyarılarda bulunmuştu. Gerçekte Nasru Minellah operasyonu Yemenlilerin Suudi Arabistan cinayetlerine kesin bir cevap sayılıyor.

Nasru Minellah Operasyonunun dördüncü önemli mesajı da savaşın devam etmesi halinde Suudi Arabistan’a büyük zararlar verileceği konusudur. Suudi paralı askerler savaşta, kazanmak için milli irade ve ayrıca iman ve inanca sahip olmadıklarına karşı Yemen halk komiteleri ve ordusu, Yemen toprak bütünlüğünün korunmasında azimli, kararlı ve iman doludurlar.

Bu durumda Alı Suud’un savaşı bitiremediği söylenebilir. Suudiler en yoksul Arap ülkesi karşısında yenilgiyi kabul etmek istemiyor. Onlar bunun büyük bir aşağılanma olacağını biliyor. Bu yüzden Suudi Arabistan arabulucu taraflarca, Yemen Milli Kurtuluş hükümeti ile müzakere etme yönünde ardım atıp en azından Yemen halk komiteleri ve ordu saldırılarının kısa vadede önlemesini istiyor./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.