Yunanistan’da Yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin İlk Turunda Sonuç Çıkmadı…

  • 18 Aralık 2014
  • 825 kez görüntülendi.
Yunanistan’da Yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin İlk Turunda Sonuç Çıkmadı…

Yunanistan’da bugün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda cumhurbaşkanı seçilemedi.

Cumhurbaşkanı adayı Stavros Dimas, parlamentoda 295 milletvekilinin katıldığı oylamada yeterli oyu alamadı. İlk turda seçilebilmesi için 200 oy gereken Dimas’a 160 “evet” oyu verildi. 135 milletvekili ise “çekimser” kaldı.

Koalisyon hükümetini oluşturan Yeni Demokrasi ve PASOK partileriyle bazı bağımsız milletvekilleri tarafından desteklenen Dimas, tek aday olarak seçime katıldı.

Ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA), Yunan Komünist Partisi (KKE), Demokratik Sol (DHMAR), Altın Şafak (Hrisi Avgi), Bağımsız Yunanlılar (ANEL) ve bazı bağımsız milletvekilleri ise oylamada çekimser kaldı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu 23 Aralık Salı günü yapılacak.

Atina’daki Koridalos hapishanesinde “suç örgütü kurma ve yönetme” suçlamasıyla tutuklu bulunan 7 Altın Şafak milletvekili ise hapishane savcısının izniyle, yoğun güvenlik önlemleri altında oylamaya katıldı.

Yunan anayasasına göre parlamento 5 gün aralıklarla yapılan 3 tur oylama sonunda cumhurbaşkanı seçemezse meclis 10 gün içinde feshediliyor ve erken genel seçime gidiliyor. Anayasa, bir adayın cumhurbaşkanı seçilebilmesi için 300 sandalyeli parlamentonun birinci ve ikinci turunda 200, üçüncü turda ise 180 üyesinin oyunu arıyor.

300 sandalyelik parlamentoda Yeni Demokrasi Partisi 127, Panellen Sosyalist Partisi (PASOK) 28, ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) 71, Demokratik Sol (DHMAR) 10, Altın Şafak (Hrisi Avgi)16, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) 12, Bağımsız Yunanlılar’ın (ANEL) 12 ve bağımsız 24 milletvekili bulunuyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.