Zarif: Bazı güçlerin ön şartları Suriye’de dökülen kanın nedenleridir

  • 17 Aralık 2015
  • 710 kez görüntülendi.
Zarif: Bazı güçlerin ön şartları Suriye’de dökülen kanın nedenleridir
İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevaz Zarif, Suriye’de savaş ve kan dökülmenin devam etmesinin bazı ülkelerin Suriye’de ön şartlar ileri sürmesinden kaynaklandığını söyledi.

İRNA’nın bildirdiğine göre Suriye toplantısına katılmak için New York’a giden Zarif, ‘’Suriye geleceğini tayin etmek yabancı güçlerin ön şart ileri sürmeden ve etki yaratmadan, Suriye halkının hepsinin hakkıdır’’ dedi.

New York ziyaretinin amacını Suriye toplantısına katılmak olduğunu ifade eden Zarif, ‘’İran İslam Cumhuriyeti ilk günden Suriye’nin geleceğinin Suriye halkı tarafından tayin edilmesi gerektiğini söylemektedir’’ dedi.

Toplantının düzenlenmesi için tüm hazırlıkların yapılmadığını ifade eden Zarif, ‘’Toplantı düzenlenmekte ve İran çeşitli konularda özellikle Suriye’de terörist ve radikal guruplarla mücadele için koordinasyonda görüşlerini bildirmek ve Suriye geleceğinde elleri Suriye halkının kanına bulaşmış terör örgütlerinin rolü olmayacağından emin olmak için toplantıya katılmıştır’’ dedi.

Zarif,’’Uluslararası camiaya göre IŞİD , El Nusra ve diğer terör örgütleriyle ateşkesin olmayacağını düşünmekte ve uluslararası camia bu terörist guruplarla mücadelede birlik olmalı ve koordineli hareket etmelidir’’ diye konuştu.

Zarif, ziyaretinde Kapsamlı Ortak Eylem Planının (KOEP) uygulanması hususunda 5+1 ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla da görüşmeleri olacağını söyledi.

Terör gurupları özellikle IŞİD’in mali kaynaklar elde etmesi ve bunu petrol satarak sağlamasının ve Suriye ile Irak’ta IŞİD saflarına yabancı teröristlerin katılımının önüne geçilmemesini en büyük uluslararası sorunlardan olduğunu belirten Zarif, ‘’Bu konuda BM Güvenlik Konseyi bugün bir oturum düzenleyecektir, bu meselede terörizmin bir dış politika enstrümanı olmaktan çıkarılması için uluslararası bir koordinasyona ihtiyaç duyulmakta’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.