Zarif: Bazı komşularımız Suriye krizinin askeri yoldan çözülmesinden yana

  • 03 Şubat 2016
  • 789 kez görüntülendi.
Zarif: Bazı komşularımız Suriye krizinin askeri yoldan çözülmesinden yana

İran Dışişleri Bakanı Zarif, “İlk baştan Suriye krizinin askeri yöntem ile çözülmesinin mümkün olmadığını söylememize rağmen maalesef bazı komşularımız askeri yolun etkili olmasından yanadır” dedi.

Tahran’ı ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter-Steinmeier ile bir basın toplantısı düzenleyen Zarif, Perşembe günü Londra’da Suriye’ye yardım konferansına katılacağını söyledi.

İran-Suudi Arabistan gerilimine değinen Zarif, İran’ın bu ülke ile hiçbir zaman gerilim yaşamak istemediğini ve İran politikasının koşulara öncelik vermek olduğunun altını çizdi. Zarif, “Komşularımızla geniş tarihi, kültürel ve dini bağlarımız var. Maalesef Suudi Arabistan devleti ilk başta İran aleyhine hasmane tutum sergilemeye başladı. Bu devletin bir dini bilgini katletmesi kabul edilebilir değildir. Birçok devlet de Suudilerin bu girişimini kınadı. Suudi Arabistan’ın İran’daki diplomatik mekanlarına düzenlenen saldırılar da tarafımızca kınandı. Ancak bu devlet sorunları çözmek niyetinde değildir ve tansiyonu yükseltmeden en çok kendisi zarar görecektir” diye konuştu.

İran’ın büyük bir bölgesel güç olduğunu ve komşularla akıllı ve yapıcı bir şekilde ilişki kurmayı hedeflediğini aktaran Zarif, komşuların nükleer anlaşmanın iyi sonuçlarından duydukları kaygıyı gidermeleri gerektiğini belirtti.

İran-Almanya ilişkilerine de değinen Zarif, “Bizim Almanya ile iyi ilişkilerimiz var. Fransa ve İtalya ile de iyi ilişkilere sahiptik. Alman şirketler İran’da faaliyet gösteriyordu ve bugün bu ülkenin Dışişleri Bakanı da Alman şirketlerinin faaliyetlerine tanık oldu” diye açıkladı.

İran özellikle geçen iki buçuk yılda Suriye’de durumun düzelmesi ve siyasi yöntemin devreye girmesinden yana olduğunu da söyleyen Zarif, “İlk baştan Suriye krizinin askeri yöntem ile çözülmesinin mümkün olmadığını söylememize rağmen maalesef bazı komşularımız askeri yolun etkili olmasından yanadır” vurgulamasında bulundu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.