Zarif: Bölge ve komşuların sebatı ve güvenliği İran’ın güvenliğidir

  • 13 Mart 2018
  • 1.280 kez görüntülendi.
Zarif: Bölge ve komşuların sebatı ve güvenliği İran’ın güvenliğidir

İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif, bölge ve komşuların istikrar ve güvenliğinin İran’ın güvenliği ve istikrarı olduğunu söyledi.

Zarif, dün Pakistan medya mensuplarının çeşitli sorularını cevapladı.

İran ve Arabistan ilişkileri, bölgenin güvenliği ve istikrarına dair sorulara cevap veren Zarif,  ”Suudiler dünyanın   İran tarafından tehdit edildiği gibi bir düşüncenin Suudilerin lehine olduğu gibi bir yanlış düşüncedeler’ dedi.

Zarif, İran’a göre, Arabistan’ın bölgenin bir ülkesi olarak bölge gelişmelerinde rolü olduğunu ve rolünün de tabii olduğunu ama bu rolün olumlu yönde olması gerektiğini belirterek İran’ın bölge sorunlarının bölge ülkeleri arasında  yabancıların müdahalesinden uzak bir şekilde olması gerektiğini söyledi.

İran dışişleri bakanı Zarif, Irak ve Suriye’de  teröristlerin girişimlerinin neden olduğu  insan kaybı ve maddi hasarlara da temasla, ‘İran ve Arabistan, iki ülkenin yeniden onarım ve yapımında yatırım yapabilir ve bunun için de iki ülke aralarındaki sorunları müzakereyle çözmelidir’ dedi.

İran dışişleri bakanı, Hindistan ve İran ilişkilerine de temasla, iki ülke arasındaki ilişkilerin Pakistan’a karşı bir çerçevede olmadığını aynı Arabistan ve Pakistan arasındaki ilişkilerin İran aleyhinde olmadığı gibi’ dedi.

Zarif, nükleer anlaşma konusunda Amerika’nın taahhütlerini yerini getirmemesine de işaretle, İran ve batı arasındaki nükleer anlaşmanın uluslararası bir anlaşma olduğunu belirterek, ”Eğer Amerikan başkanı Trump nükleer anlaşmayı çiğnerse Amerika dünyada inzivaya itilir’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.