Zarif: Çeşitli Çözüm Yöntemleri Var, Nihai Anlaşma Olabilir…

  • 25 Kasım 2014
  • 772 kez görüntülendi.
Zarif: Çeşitli Çözüm Yöntemleri Var, Nihai Anlaşma Olabilir…

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mohammad Cevad Zarif, ‘’ Uzatılan 7 aylık nükleer müzakerenin tümünü kullanmak istemiyoruz ve en kısa zamanda anlaşmaya varmak için çabalıyoruz’’ dedi.
Zarif, 5+1 gurubu koordinatörü bayan Catherin Ashton ile ortak bildiriyi açıkladıktan sonra muhabirlere yaptığı açıklamada, son bir yıldaki çabaların sonucunda bugün çeşitli çözüm yollarının var olduğunu ve bunlardan dolayı da nihai anlaşmanın olabileceğinin düşünüldüğünü söyledi.
Müzakerelerde tarafların düşüncelerini açıkladığını ve bazı problemler bulunduğunu belirten Zarif, sorunlar karşısında tek taraflı değil, karşılıklı esnekliğin gerekli olduğunu söyledi.
İran’ın nükleer faaliyetlerinin barışçıl olduğunu ve nükleer silah üretmek gibi bir amacının olmadığını vurgulayan Zarif, uygulanan yaptırımların problemi çözmediğini belirterek, “Biz inanıyoruz ki müzakere sürecinde bu sorun çözülecek. Biz bunu en kısa sürede başarmak istiyoruz. Kimse erteleme istemiyor. Bizim zamana ihtiyacımız yok” dedi.
Zarif, ‘’Bazıları İran’ın barışçıl nükleer programını tehlikeli yansıtmaya çalışıyorlardı, fakat bugün bu gurubun sesinin kısılması mutluluk verici . Onlar anlaşmadan kaygılı değiller belki onlar dünyayı kaygılandırarak kendi politikalarını ilerleme şartlarını kaybetmekten korkuyorlar’’ dedi.
İran’ın sorunları çözmeye her zaman hazır olduğunu ve zamanı boşa harcamayacaklarını belirten Zarif, “İran barışçıl nükleer program geliştirmeye hakkı vardır. Bu hakkımızdan baskı ve tehditler karşısında vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Bugün İranofobi projesinin yenilgiye uğradığını vurgulayan Zarif, ‘’Bugün İran’ı uluslararası camia nezdinden bir kaygı unsuru olarak göstermeye çalışan çabalar dünya nezdinde bir değer taşımamaktadır. İran halkı haklarını korumakla birlikte tüm baskılara direneceğini fakat dünya ile savaş halinde olmadığını ve dünya ile işbirliği yapmak istediğini göstermiştir’’ dedi.
Zarif, ‘’ Uluslararası camia birkaç gerçeği kavramıştır. Bunlardan ilki İran’ın taahütlerine sadakatle bağlı kaldığı, diğeri İran halkının çatışmadan yana olmadığı fakat haklarından vazgeçmediği gerçeği, üçüncüsü de yaptırımların İran halkı üzerinde negatif etkileri olmasına rağmen İran halkının haklarından vazgeçiremeyeceği gerçeğidir’’ dedi.
Dün sona eren müzakereler sonunda İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Başmüzakereci Catherine Ashton, hazırlanan ortak basın metnini İngilizce ve Farsça okudu.
Ortak açıklamada, tarafların kapsamlı bir çözüme ulaşmak için on tur görüşme gerçekleştirdiği ve sorunların çözülmesi için değerlendirmeye ve daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu belirtildi. Açıklamada, “Bizler P5+1 ülkeleri dışişleri bakanları ile birlikte diplomatik çabalarımızı devam ettirmeye karar verdik. Ortak Eylem Planı’nın daha fazla müzakerelere izin vermesi için 30 Haziran’a kadar uzatılmasına karar verdik” ifadeleri kullanıldı.
Müzakereleri haziran sonuna kadar sonuçlandırmak istendiği vurgulanan açıklamada, “İran ve P5+1 ülkeleri, Ortak Eylem Planı’nda tanımlanan bütün yükümlülüklerini etkili bir şekilde ve zamanında yerine getireceğini teyit eder” denildi.
Açıklamada, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA) denetimlere devam etmesi ve bir sonraki görüşmelerin aralık ayı içerisinde yapılacağı aktarıldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.