Zarif: Halepçe’deki korkunç katliam akıllardan çıkmaz

  • 17 Mart 2019
  • 1.514 kez görüntülendi.
Zarif: Halepçe’deki korkunç katliam akıllardan çıkmaz

İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif, Irak Kürdistan bölgesinde yer alan Halepçe’de devrik Saddam rejimi tarafından düzenlenen kimyasal silah saldırısının yıldönümüne işaretle, ‘Halepçe ve Serdest’e yönelik bu korkunç katliam asla akıllardan çıkmaz’ dedi.

Irak’ın İran’la sınırına yakın bölgede bulunan Halepçe kasabası 15 mart 1988 tarihinde,  Irak Baas rejimi ordusunun kimyasal silah saldırısına maruz kalmış ve bu saldırıda en az 5 bin sivil hayatını kaybetmişti.

İran dışişleri bakanı, dün twitter hesabından yaptığı açıklamada, sözkonusu katliama atıfta bulunarak, ”Batılılar önce bu saldırıdan İran’ı sorumlu gördüler  ama bizzat batılı ülkelerin Saddam’a verdikleri kimyasal silahların kullanıldığını gördüklerinde  sessiz kaldılar” dedi.

Zarif, sözkonusu katliamın üzerinden 31 yıl geçtiğini  ve Batılıların bu cinayeti unutmuş olabileceklerini  ama Halepçe ve Serdest dahil İran ve Irak halkının bu korkunç cinayeti asla unutmadıklarını ve unutmayacaklarını söyledi.

Saddam rejiminin İran’a karşı ilk kimyasal saldırısı ocak 1981’de gerçekleşmiş ve o tarihten savaşın bittiği tarihe kadar Saddam rejimi İran’a karşı en az 3500 kimyasal silahlı saldırı düzenlemiştir. Sözkonusu saldırılarda en az 100 bin İran askeri ve sivil şehit olmuş ve yaralanmıştır.

Bu silahların üretimi ve kullanılmasının uluslararası kanunlara göre yasaklanmış olmasına rağmen  Amerika başta olmak üzere batılı ülkeler bu kanunları ayaklar altına almışlar ve utanmadan da bu silahların İran’a karşı kullanılması için Saddam rejimine hediye vermişler ve de satmışlardır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.