Zarif: İran bizzat zenginleştirme seviyesini belirler

  • 03 Temmuz 2019
  • 870 kez görüntülendi.
Zarif: İran bizzat zenginleştirme seviyesini belirler

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Amerikan yetkililerinin İran’ın yeni zenginleştirme kararı hakkında yaptıkları açıklamalara tepki göstererek, İran’ın kendisinin zenginleştirme seviyesini belirlediğini kaydetti.

Bugün gerçekleşen bakanlar kurulu toplantısı sırasında basın mensuplarına konuşan Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Avrupa Birliği’nin (AB) İran ile ticaret yapmak için kurduğu INSTEX mekanizmasına ilişkin, “Arvrpalı taraflar INSTEX’in pratik hale geldiğini duyurmuşlar; fakat bunun hangi düzeyde yapıldığını özel sektöre sormamız gerekiyor.” dedi.
Nükleer anlaşmada kalan ülkelerin dışişleri bakanlarıyla yaptıkları görüşmelerde 3 ülkenin 11 konuda taahhütte bulunduğuna dikkati çeken Zarif “Bunlar İran petrolünün satışının sürdürülmesi ve elde edilen gelirin İran’a ulaşması, İran’da yatırımların yapılması, taşımacılık, havacılık ve gemicilik alanlarını içeriyordu.” ifadelerini kullandı.
Söz konusu taahhütlerin arasında INSTEX’in olmadığını belirten Zarif, bu mekanizmayı 11 konudaki taahhüdün uygulanmasının başlangıcı olarak değerlendirdi.
Zarif ayrıca, Avrupalı tarafların mali mekanizmanın uygulanmasını hızlandırmak için attığı adımların yeterli olmadığını dile getirdi.
AB’nin nükleer anlaşmaya bağlı kalması durumunda İran’ın da anlaşmaya sadık kalacağını kaydeden Zarif, İran’ın nükleer anlaşmaya Avrupa Birliği’nin bağlı kaldığı kadar bağlı kalacağını vurguladı.
Dışişleri Bakanı Zarif sözlerinin diğer bölümünde, İran’ın zenginleştirilmiş uranyum limitini nükleer anlaşmada belirtilen sınırın üstüne çıkarmasına karar verdiğini açıkladı.
Dışişleri Bakanı konuya ilişkin olarak, “Trump her şeye tepki gösterebilir. Fakat bu konuda kendisine tepki gösterme hakkı vermek istiyorsa, ilk önce nükleer anlaşmadan geri çekildikten sonra İran halkına uyguladığı yasa dışı yaptırımlarını durdurması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu./
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.