Zarif: İran, güçlü komşuluğa inanmaktadır

  • 27 Kasım 2019
  • 725 kez görüntülendi.
Zarif: İran, güçlü komşuluğa inanmaktadır

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran’ın güçlü komşuluğa inandığını ve bunun gerçekleşmesi için adım attığını söyledi.

İran dışişleri bakanı Zarif, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) günü dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı açıklamada, ‘’ İran güçlü komşuluğa inanmaktadır zira ülkeler güçlü komşularla hedeflerini gerçekleştirebilirler.‘’ dedi.

Zarif, İran’ın ECO ülkeleri ile olan ilişkilerini Fars Körfezi ülkeleri ile de gerçekleştirmek istediğini belirtti.

İran, Pakistan ve Türkiye’nin üyesi olduğu Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO); İran devriminden sonra atıl duruma düşen Kalkınma için Bölgesel İşbirliği-RCD’nin bir devamı olarak, 1985 yılında üç ülke arasında imzalanan ve 1977 tarihli İzmir Anlaşmasını tadil eden bir protokol ile kurulmuştur.

Ancak daha sonra 1985 tarihli söz konusu protokolün üye ülkelerce onaylanması konusunda ortaya çıkan ihtilaflar nedeniyle; 1990 yılında ECO Yüksek Konseyi “İslamabad’da, bakanlar düzeyinde, 1977 tarihli İzmir Anlaşmasını yeniden tadil eden bir protokol imzalayarak” çalışmalarına başlamıştır. Merkezi Tahran olan Örgütün asıl amacı, üye ülkeler arasında ekonomik işbirliğinin geliştirilmesidir.

Örgüte; 1992’de Afganistan, Azerbaycan Cumhuriyeti, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan da üye olmuşlardır./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.