Zarif: Milli para ile ekonomimizi dış müdahalelere karşı koruyacağız

  • 30 Ekim 2018
  • 1.408 kez görüntülendi.
Zarif: Milli para ile ekonomimizi dış müdahalelere karşı koruyacağız

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde düzenlenen 6. Türkiye-Azerbaycan-İran Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı’da yaptığı konuşmada, İstanbul Havalimanının ve İzmir’de açılan Star rafinerisinin bölgedeki önemine vurgu yaptı.

Üç ülke arasında özel sektöre yönelik, ‘Üçlü Forum’ kurulacağını ve bu kapsamda işbirliğinin daha da arttırılacağını vurgulayan Zarif, ”Üç ülke arasında tarih, kültür ve dinden kaynaklanan bir ortaklık var. Bu ortaklık gelecekte de devam edecektir. Ortaklıklar aynı zamanda uzun süreli ilişkilerimizin de bir göstergesidir. Her üç ülkenin de ortak bir iradesi mevcut. Bu üç ülkenin daha fazla gelişmesi, hem halklarının hayat standartlarının yükselmesi hem de bölgenin yükselmesi açısından oldukça önemli.” diye konuştu.

Bölgenin kalkınmasında, istikrarın ve barışın sağlanmasında bu üç ülkenin önemli bir etken olduğunu kaydeden Zarif, ”Barış ve istikrarın sağlanması konusunda üç ülke de ortak bir irade ve bakış açısına sahip. Bölgemizde yaşanan Filistin, Yemen ve Suriye sorunu bizim de sorunumuz. İnşallah bu sorunlar uzlaşıya varılarak barışçıl bir şekilde çözülecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Zarif, Karabağ sorunu konusunda Türkiye ve Azerbaycan ile aynı hassasiyeti paylaştıklarını aktararak, “Karabağ sorununun uluslararası yasalara dayanarak ve barışçıl bir şekilde çözülmesi konusunda iki ülke ile ortak görüşmelerimizde her zaman vurgu yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları konusundaki duruşlarından dolayı Türkiye ile Azerbaycan dışişleri bakanlarına teşekkür eden Zarif, şöyle konuştu:

“İran nükleer müzakerelerine destek verdikleri ve nükleer müzakereler anlaşması çerçevesinde bu işbirliklerine davam edeceklerini açıklamaları ve ABD’nin tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmesini kınadıkları için teşekkür ediyorum. ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesi sadece iki ülke ile ilgili değil. Birçok ülkenin aleyhine bir karardır.

İran -Türkiye ve Azerbaycan çok farklı imkanlara sahip. Enerji, transit, bilim, teknoloji alanlarında ortak işbirlikleri imkanlarına sahibiz ve bu alanlardaki işbirliklerini geliştirmeliyiz. Ayrıca, kültürel ve insani ilişkilerde de üç ülke olarak çok yüksek bir potansiyele sahibiz. Bu işbirliklerimiz hali hazırda devam ediyor ama bunları daha fazla desteklemeli ve bu işbirliklerini güçlendirmeliyiz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.