Zarif: Ortadoğu sorunları, dış müdahale olmadan çözülmeli

  • 07 Haziran 2015
  • 804 kez görüntülendi.
Zarif: Ortadoğu sorunları, dış müdahale olmadan çözülmeli

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri bakanı, Ortadoğu’daki sorun ve münakaşaların, dış müdahale olmadan bölge hükümetleri ve halkları tarafından çözümlenmesi gerektiğini ifade etti.
Rusya’nın kanal 24 televizyonuna demeç veren dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran’ın bölgesel ve uluslar arası sorunlara yönelik ilkeli ve tutarlı bir tutum izlediğini söyledi.
Yemen gelişmelerine işaret eden Zarif, Yemen’e yönelik askeri saldırıların sadece terörizm ve radikalizmin güç kazanmasına katkı sağladığını, komşu ülkelerin sorunun bir parçası değil, krizin çözümüne katkı sağlamaları gerektiğini belirtti.
Zarif, bölge ülkelerinin bölgesel krizlerin çözümü konusunda işbirliği yapmaları gerektiğinin altını çizdi.
İran’ın Suudi Arabistan’a yönelik tutumuyla ilgili bazı iddialara işaret eden Dışişleri Bakanı Zarif, Suudi Arabistan’ı bölgenin siyasi arenasından silmek istemediklerini, zira aktörlerin silinmesinin mümkün olmadığına inandıklarını, onlarında gerçekçi bu algı ve kanaate varmalarını temenni ettiklerini belirtti.
İran’ın Irak’ta terör örgütü IŞİD’le mücadeledeki rolü hakkında ise Zarif, Irak hükümetine İran yardımlarının askeri değil, danışmanlık şeklinde olduğunu ifade etti.
Zarif, sadece hava saldırılarıyla IŞİD sorununun halledilmeyeceğini söyleyerek, Irak ve Suriye’de IŞİD’le mücadelede çifte standartlı politikanın, çözüm olmadığını kaydetti.
İran Dışişleri Bakanı, sözlerinin devamında, bugün bölge için tehlike olduğu iddia edilen bir sorunun çözümü için çalıştıklarını hatırlatarak, İran nükleer faaliyetlerinin barışçıl olduğunu ve hiçbir ülke için tehlike ve tehdit sayılmadığını belirtti.

İrib

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.