Zarif TRT’ye röportaj verdi: Güvenlik, saldırı ve tecavüzle sağlanamaz

  • 12 Ekim 2019
  • 1.448 kez görüntülendi.
Zarif TRT’ye röportaj verdi: Güvenlik, saldırı ve tecavüzle sağlanamaz

İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif, TRT’ye verdiği röportajda, İran İslam Cumhuriyetinin Türkiye’nin güvenlik durumunun iyileşmesi talebini kabul ettiğini belirterek, ”Bu güvenlik Suriye’ye saldırı ve tecavüzle elde edilemez” dedi.

İran dışişleri bakanı Zarif,  dün yayınlanan röportajında, İran’ın Türkiye’ye daha iyi bir seçenek sunduğunu belirterek, ‘Adana anlaşması halen geçerlidir ve sınırların yönetiminin Türkiye devletinin işbirliğiyle Suriye ordusuna  bırakılması konusunda, Kürtler, Türkiye devleti ve Suriye arasında İran arabuluculuğa hazırdır” dedi.

İran dışişleri bakanı Zarif, Adana anlaşmasının güvenliğin  sağlanması için daha iyi bir seçenek olduğunu kaydetti.

Türkiye ve Suriye arasında 1998’de siyasi, askeri ve Suriye’nin kuzeyinde  PKK’nın yapılanmasıyla ilgili olarak ‘Adana Anlaşması’, terörizmle mücadele doğrultusunda işbirliği için imzalanmıştır.

Zarif, İran’ın Suriye’de son isteğiyle ilgili soruya verdiği cevapta, ”6 yıl önce dönemin Türkiye dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinde, kendisine, acilen ateşkesin sağlanması, Suriyeliler arasında diyalog, kapsamlı bir hükümetin kurulması ve seçimlerin düzenlenmesini içeren 4 maddelik bir barış planını teklif ettiklerini söyledi.

İran dışişleri bakanı, halen de, Suriyeliler arasında diyalog, Anayasasının gözden geçirilmesi ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2021’de düzenlenmesi konusunda İran’ın isteğinin devam ettiğini söyledi.

Zarif, ayrıca, Suriye’de Anayasanın gözden geçirilmesi komisyonunun oluşturulmasının çok önemli olduğunu ve bu girişimin gerginliğin azaltılması için ciddi bir adım olduğunu söyledi./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.