Zarif: Yabancı müdahale ve işgal Ortadoğu halklarını özgürlükten mahrum etmiştir

  • 19 Temmuz 2017
  • 865 kez görüntülendi.
Zarif: Yabancı müdahale ve işgal Ortadoğu halklarını özgürlükten mahrum etmiştir

İslami İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif, ”yabancı işgal, savaş, çatışma ve dış güçlerin müdahaleleri, Ortadoğu bölgesi halklarının sadece servetleri ve tabii kaynaklarının talan olmasına neden olmadı aksine özgürlük ve keramet nimetinden mahrum etti” dedi.

İran dışişleri bakanı Zarif, dün BM’nin kalıcı kalkınma sosyal ve iktisadi şurası oturumunda yaptığı konuşmada, ‘Fakirlik’i, şimdiki şartlarda en büyük sorun, insanlığın önündeki en büyük ve gerçek tehdit olarak nitelerken, İran’da İslam inkılabının zaferinden sonra fakirliğini kökünün kurutulması için milli stratejik kalkınma programının hazırlandığını ve yürürlüğe konulduğunu ve bunun da güçlü bir kanun çerçevesinde gerçekleştiğini söyledi.

İran dışişleri bakanı, İran’ın, başta devrik Saddam rejiminin İran’a yönelik açtığı zorunlu savaş ve Amerika’nın yaptırımları gibi dış güçlerin sebep oldukları sorunlara rağmen, İran İslam inkılabının çok büyük kazanımlar elde ettiğini söyledi.

Zarif, Suriye, Irak, Afganistan, Libya, Yemen buhranlarını beşeriyet için büyük bir facia örnekleri nitelerken, ”dış ve zorba güçlerin himayesindeki teröristler kanalıyla ve tekfirci ideolojiden dolayı bugün bölge ve dünya akıl almaz vahşi cinayetlere sahne olmaktadır” dedi.

Zarif önceki gün de New York’ta Amerika Dış İlişkiler Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, ABD’nin geçmişten ders almadığını belirterek, ‘’ABD, İran’da İslam inkılabından bu yana İran’da yönetimi değiştirmek istemekte. Obama zamanında resmen bu politikanın bırakıldığı ifade edildi, fakat biz bunun gerçekte böyle olduğuna inanmıyoruz’’ derken ”İran’a karşı zorunlu 8 yıllık savaşta ABD, Sovyetler Birliği ve tüm Güvenlik Konseyi üyeleri karşı tarafı destekledi ve milyarlarca dolar harcama yaptılar’’ ifadelerini kullanmıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.