Zimbabve Cumhurbaşkanı: Batılı ülkeler, Afrika ve Ortadoğu ülkelerini işgal ederek kaynaklarını sömürüyor

  • 15 Haziran 2015
  • 753 kez görüntülendi.
Zimbabve Cumhurbaşkanı: Batılı ülkeler, Afrika ve Ortadoğu ülkelerini işgal ederek kaynaklarını sömürüyor

Afrika Birliği zirvesinin ilk gün otrumunda Zimbabve Cumhurbaşkanı Mugabe, batılı ülkelerin Afrika ve Ortadoğu ülkelerini işgal ederek kaynaklarını sömürdüğünü söyledi.

Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde yer alan Sandton Sergi Sarayı’nda, “Kadının Güçlendirilmesi ve 2063 Afrika Gündemine Yönelik Kalkınma Hedefleri” temasıyla 25’incisi düzenlenen Afrika Birliği Zirvesi, Afrika liderlerini ağırladı.

Afrika Birliği Meclisi’nin 25. Olağan Oturumu’nun açılışına Afrika Birliği Başkanı ve Zimbabve Cumhurbaşkanı Robert Mugabe başkanlık etti. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari’nin yanı sıra Sudan Devlet Devlet Başkanı Ömer El-Beşir açılışa katılan liderler arasındaydı.

Zirvede konuşan Mugabe, Batı ülkelerinin Ortadoğu ve Afrika’daki çatışmacı yönünü eleştirerek emellerinin bölgedeki zengin yeraltı kaynaklarına ulaşmak olduğunu belirtti.

Mugabe, “Bize Allah’ın verdiklerini çok görüyorlar, kaynaklarımızın onların olmasını dilerler. Nerede barış varsa orada savaşı körüklerler” ifadelerini kullandı.

Zimbabve lideri, “Şimdi bakın Irak ve Libya’daki karışıklığa; bahaneler üreterek bu ülkelere giriyorlar ve yeraltı kaynaklarından zenginleşiyorlar” dedi.

Mugabe aynı zamanda Afrikalı liderleri de ham maddenin ihraç edilmesi konusunda uyararak, sanayileşme vurgusu yaptı ve Afrika kıtasının dünyanın en hızlı gelişen 10 ülkesine sahip olduğunu, bu ekonominin kapsayıcı olmasının önemine işaret etti.

Masum insanları öldüren terörü de kınayan Mugabe, terörün asıl hedefinin şehirleri harap ederek, insanların içine korku salarak Afrika kıtasının kalkınmasını engellemek olduğunu iddia etti.

25. Afrika Birliği Zirvesi 16 Haziran’da sona erecek.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.