Zülfikar-2021 Tatbikatının Mesajları ve Önemi

  • 09 Kasım 2021
  • 896 kez görüntülendi.
Zülfikar-2021 Tatbikatının Mesajları ve Önemi

İran İslam Cumhuriyeti ordusunun Zülfikar-2021 ortak tatbikatı Pazar günü kutsal Resulullah saa’in adı ile başladı.

Sözkonusu tatbikat, kara kuvvetleri piyade, zırhlı ve mekanize ve motorize birliklerin katılımı ile hava savunma kuvvetlerinin hava savunma sistemleri, deniz kuvvetlerinin su üstü ve su altı araçları, hava kuvvetlerinin savaş uçakları ve İHA’larının  desteği ile İran’ın Güney Mekran Sahillerinde düzenlendi.

İran İslam Cumhuriyeti ordusu sözcüsü Tuğgeneral Takihani, Umman Denizi sahillerinde ve karasularında düzenlenen Züfikar-2021 tatbikatının dost ve düşman ülkelere yönelik  mesajlarını açıklarken  şunları kaydetti: ”  İran İslam Cumhuriyeti ordusu ve  silahlı kuvvetler, her daim hazır olmalıdır. Gerçekte bu hazırlık seviyesinin korunması ve iyileştirilmesi, ülkede ve İran İslam Cumhuriyeti sınırlarında sürdürülebilir barışın garantisi olacaktır. ”

Geniş operasyon alanı, yüksek istihbarat hakimiyeti, yerli istihbarat ekipmanı ve mühimmat kullanımı, İHA birimlerinin varlığı,elektronik harp kabiliyetlerinin kullanımı ve İran İslam Cumhuriyeti Ordusunun komuta kontrol sistemi, İran İslam Cumhuriyeti Ordusunun bu tatbikatının belli başlı özellikleri arasında yer almaktadır.

Bu tatbikatın önemini ifade ederken belirtilmesi gereken ilk nokta, bölgede askeri alanda güçlü bir ülke olan İran’ın, güvenliğini ve sınırlarını sağlamak için stratejik hedeflere sahip olması, savaşa hazırlıklı düzeyde olması, caydırıcılık seviyesinde bu gücünü arttırması ve herhangi bir saldırganlık ve tehdide karşı teyakkuzda olmasının altının çizilmesidir.

Tatbikatın sözcüsü bu noktayı vurgulayarak şu açıklamalara da yer verdi:  “Düşmanlara İslam Cumhuriyeti ve İran sınırları hakkında mantıksız düşünmemeye dikkat etmeleri için uyarılar yapmaktayız.”

Bu tatbikattaki ikinci önemli nokta, tatbikatın, bölgede güvenliğin sağlanması açısından özel önem taşıyan Mekran sahillerinde yapılmasıdır.

 

İran İslam Cumhuriyeti her zaman güvenliğe büyük önem verdiğini, en önemli uluslararası su yollarından  Umman Denizi’ni, Hürmüz Boğazı’nı ve Fars Körfezi’nin güvenliğine ne denli büyük önem verdiğini göstermiştir.   İran’ın bu konudaki yaklaşımı bölgede güvenlik ihtiyacının bölge ülkeleri tarafından temin edilmesidir.  Bu çerçevede bölgedeki ülkeler bölgesel güvenliği sağlamak için birlikte çalışabilirler.Deneyimler de göstermiştir ki Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerin varlığı güvenlikten ziyade bölgesel güvensizlik yaratmış ve zaten gerilim kaynağı oluşturmuştur.

Bu tatbikatın önemi hakkında ifade edilebilecek üçüncü nokta, bu tatbikatta gelişmiş insansız hava araçları ve yüksek kapasiteli hava savunma sistemleri gibi gelişmiş ve güçlü ekipmanların ve diğer yerli teçhizatın kullanılmasıdır. Bu bağlamda tatbikatın operasyonel aşamalarında yerli Simorg İHA’sı  uzak mesafede yüzen su üstü araçlarını akıllı ve nokta vuruşu yapan bombalar ile imha etmeyi başardı.

Zülfikar tatbikatının bu aşamasında gerçekleştirilen diğer girişimler arasında Deniz Kuvvetleri İHA’ları tarafından gece devriyeleri ve keşif operasyonları idi.

İngiltere Savunma ve Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü, yayımladığı bir raporda İran’ın savunma kabiliyetleri alanındaki ilerlemesinin tam teşekküllü bir teknik devrim olduğunu vurguluyor.

Royal United Service Enstitüsü’nden araştırmacı Jack Watling, “İran, olası herhangi bir askeri eyleme etkili caydırıcılık şeklinde hesaplı bir yanıt gösterebilir. Bu nedenle İran’ın düşmanları bu ülkeye karşı askeri harekatın hesabını yapmak zorundalar. ”

Amerikan Enterpriser geçtiğimiz günlerde İran’ın askeri gücü hakkındaki analizinde şu ifadelere yer verdi: ” İran’ın askeri doktrini, genellikle  jeostratejik hedefler çerçevesinde güvenlik sorunlarına pratik ve etkili çözümler bulma hedefi doğrultusundaki askeri deneyimlere dayalıdır. ”

Bu tatbikatın önemini ve mesajlarını özetlemek gerekirse, İran’ın tatbikatlarını yüksek seviyelerde düzenlemekle aslında düşmanların tehditleri ve saldırıları ile başa çıkma kabiliyetini göstermek istiyor. Bu açıdan bakıldığında, Zülfikar 2021 tatbikatının mesajı, düşmanlara uyarı ve  bölgedeki toplu güvenlik vurgusudur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.