Rezevi Hastane’de kalp ve damar hastalıkları tedavisinde 2 yeni yöntem

  • 20 Mart 2017
  • 1.631 kez görüntülendi.
Rezevi Hastane’de kalp ve damar hastalıkları tedavisinde 2 yeni yöntem

Çektiği acıdan dolayı kıvranıyordu ve gözleri rahat uykuya hasretti. Birkaç Kere kalp hastalığının tedavisi için girişimde bulunmuş, fakat iyi bir sonuç alamamıştı ve hastalıktan bir an olsun kurtulamıyordu. Bu elim hastalığa düçar olan kişi, sadece o değildi ve belki de kendisi gibi onlarca kalp hastası, şifa verecek bir tedavi yöntemi bekliyordu.

Bazen tedavi için aylarca sırada beklemiş ve sabırdan başka, çareleri olmamıştır. Rezevi Yüksek İhtisas hastanesinde bugünlerde duyulan haberler, o hastaların atık bundan böyle yaşamlarını acısız bir şekilde sürdürmeleri için ümit bahşeden haberlerdir.

Kronik Total Oklüzyonun Tedavisi konusunda yeni ümit

Avrupa uzmanlık kurulu uro cto club’un ilk çekirdek kadrosu bundan yaklaşık 10 sene önce Paris’te Prof. Alfredo Galasi ve 7 ayrı uzman ile şekillendi. Bu kurul, kronik kalp yetmezliği üzerinde odaknaldığı üzere kendisi için kısaltılmış şekliyle cto ( kronik Total Oklüzyon) ismini seçti. Rezevi hastanede düzenlenen atölyeler ve kongrelere bundan önce birkaç kez katılan söz konusu kurul başkanı Prof. Alfredo Galaksi, Rezevi hastanede CTO alanında ileri düzeyde eğitim atölyeleri düzenleyerek, söz konusu tedavi yötemiyle birkaç hastayı tedavi etmeyi başarmıştır.

Rezevi yüksek ihtisas hastanesi başkanı Dr. Kasım Sultani, bu bağlamda yaptığı açıklamada şöyle dedi: Rezevi hastanenin genel siyaseti, yeni ve modern hizmetler sunmaya doğru hareket etmektir. Kutsal Rezevi Külliyesinin bu hastanede teçhizat ve imkanların sağlanması bağlamında geniş çaplı yatırımlarıyla birlikte, halkın daha fazla yararlanması hedefiyle tedavi yöntemlerinin günün en gelişmiş yöntemleriyle yapılmasını hedeflemekteyiz. Bu bağlamda kalp ve damar hastalıklarının en gelişmiş yöntemlerle tedavisi için İtalya ve Almanya gibi  Avrupa’nın bazı ülkelerindeki üniversitelerle müzakereler yaparak sonunda kalp ve damar hastalıklarıyla ilgili yeni tedavi yöntemlerinin ülkemizde uygulanmasına zemin hazırladık. Söz konusu cerrahiler ülkemizde bundan önce yapılsa da özellikle girişimsel kalp ameliyatlarıyla ilgili bilgi ve yöntemler yeteri kadar yerelleşmiş değildir ve bu bağlamda Avrupa’lı ve Amerika’lı uzumanlarla ilişkilerimizi genişleterek, bu yöntemlerin ülkemizde geliştirilmesini sağlamalıyız.

CTO ameliyatına değinen Dr. Sultani, şöyle dedi:  Her 3 ila 6 ayda bir, normal yöntemlerle damar tıkanıklığı giderilemeyen kronik koroner arter hastalığına maruz kalan hastalar üzerinde Prof. Galaksi gibi Avrupa’nın en uzman doktorlarının katılımıyla Rezevi hastanede düzenlenen uzmanlık atölyelerde ameliyat yapılmaktadır ve bu bağlamda şimdiye kadar 3 hasta üzerinde yapılan CTO ameliyatı başarıyla gerçekleşmiştir.

TAVİ, düşük riskli bir amelişyat

Yıllardır aort kapağı sorunu yaşayan kalp hastaları üzerinde tedavi için açık kalp ameliyatı uygulanıyordu. Bu amaliyat, bazen hastanın durumuna göre bir hayli riskli ameliyattı. Ancak son yıllarda İran ve dünya genelinde Kalp hastalıklarının tedavisi bağlamında elde edilen kazanımlar ve yeni yöntemlerin uygulanmasıyla birlikte kalp ameliyatı konusunda kısaltılmış adıyla TAVİ olarak bilinen (transcatheter aoortic valve implantation) bir tedavi yöntemi gelişti . Bu yöntemin tanıtımıyla birlikte kalp kapağı hastalıklarının tedavisi konusunda yeni ümitler yeşermeye başladı. En son Rezevi hastane ve Almanya’dan bazı uzman doktorların ortak çabasıyla Rezevi hastanede 2 hasta üzerinde söz konusu yeni tedavi yöntemi başarılı bir şekilde uygulandı.

Rezevi hastane kalp ve cerrahi bölümü başkanı Dr. Mahmut Şebisteri, söz konusu hastalar üzerinde TAVİ ameliyatının başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesine dair yaptığı açıklamada şöyle dedi: Açık kalp ameliyatının yüksek risk taşıdığı 82 ve 85 yaşlarında olan 2 hasta üzerinde TAVİ yöntemiyle ameliyat yapıldı. Bu yöntemde açık kalp ameliyatına gerek kalmaksızın hastanın cildi ve periferik arterleri vasıtasıyla, kapak hastanın aortu üzerine yerleştiriliyor. Bu ameliyat, Rezevi hastanenin uzman girişimsel kalp, kalp cerrahisi, kardiyak anestezi, ekokardiyografi ve görüntüleme ekibinin yardımıyla gerçekleşti. Rezevi hastane, Kutsal Rezevi Külliyesinin himayeleri altında gelecekte yurt genelinde sağlık konusunda 1 numara olma yolunda ilerlemeye devam etmektedir.

Yapılan 2 TAVİ ameliyatında Dr. Şebisteriyle işbirliği yapan Almanya’nın Aachen üniversitesi kalp hocası ve cerrahı Dr. Şehran Lutfi, yaptığı açıklamada, kalp aort kapağı değişimi için TAVİ yönteminin uygulanması her geçen gün daha da yaygınlaşmakta olduğu ve İran’ın bu yöntemi uygulamaktan geri kalmaması gerektiğine değinerek, şöyle dedi: bu ameliyatta kapak, hatanın kendi kalp kapağı üzerine yerleştiriliyor ve göğüs kafesi yarılmadan femoral arter vasıtasıyla kapak kalp üzerine yerleştiriliyor. Bu yöntem yaklaşık 10 sene önceden Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde açık kalp ameliyatı yüksek risk taşıdığı hastalar üzerinde uygulanmaktadır. Halihazırda Almanya’da aort kapağıyla ilgili olan ameliyatların üçte ikisi TAVİ yöntemiyle yapılmaktadır.

Söz konsuu kalp cerrahı, TAVİ yöntemiyle yapılan kalp cerrahisinin giderek yaygınlaştığına işaret ederek, şöyle dedi: kuşkusuz yakın gelecekte, TAVİ yöntemi, yan etkilerinin azlığı ve ameliyat sonrası iyileşme süresinin kısa olması dolayısıyla orta ve düşük riskli hastalar üzerinde de uygulanacaktır. Ve hatta kâlp kapakçığı için de bu yöntem kullanılacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.