AB resmen Nükleer anlaşma KOEP’e destek verdi

  • 17 Ekim 2017
  • 1.255 kez görüntülendi.
AB resmen Nükleer anlaşma KOEP’e destek verdi

Lüksemburg’daki AB Dış İlişkiler Konseyi Toplantısı’nda bir araya gelen AB üyesi 28 ülkenin dışişleri bakanları, toplantıda oybirliği ile kabul ettikleri bildiride İran’la sağlanan nükleer anlaşmanın iptal edilmemesi için ABD’ye çağrıda bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran Devrim Muhafızları’na yaptırım kararını açıkladığı ve İran ile imzalanan uluslararası nükleer anlaşmasından çekilme sinyali verdiği konuşmasına hızla tepki gösteren AB üyesi ülkeler, bu defa da dışişleri bakanları nezdinde ABD’yi uyardı.

Bildiride anlaşmanın küresel güvenlik için taşıdığı önemin altı çizildi. “Anlaşma İran’ın nükleer programının barışçıl amaçlara hizmet etmesini sağlıyor” denilen bildiride, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın İran’ın sorumluluklarını yerine getirdiğine ilişkin sekiz onayı olduğuna dikkat çekildi.

AB Dış Politika Komiseri Federika Mogherini de katıldığı basın toplantısında, ABD başkanı Trump’ın KOEP ile ilgili sözlerine karşın, ‘’KOEP iki taraflı bir anlaşma değildir ve hiçbir ülkeye ait değildir ve hiçbir ülke de onu sonlandıramaz’’ dedi.

Mogherini yaptığı açıklamada KOEP’in 12 sene sıkı müzakereler sonucunda 104 sayfada ve tüm ince detayları ile kabul edildiğini belirterek, ‘’KOEP, BM Güvenlik Konseyi 2231 nolu kararı ile onaylanan çok taraflı bir anlaşmadır ve İran nükleer programının barışçıl maksatlar için olduğunu garantilemektedir. Uluslararası camia ve Avrupa çalışan ve sonuç veren bir nükleer anlaşmayı ortadan kaldırmayı kabul edemez. UAEK bugüne kadar 8 kez İran’ın taahhütlerini yerine getirdiğini onaylamıştır ve İran taahhütlerinin hiç birini çiğnememiştir’’ dedi.

Mogherini, ‘’Anlaşmanın çerçevesi nükleer programla sınırlıdır ve İran’ın nükleer silah üretimini önlemekte ve önleyecektir. KOEP, nükleer silahların gelişmesini önleyen uluslararası yapılardandır ve korunması günümüzde daha çok önem taşımaktadır’’ dedi.

Aslında AB üyesi 28 ülke dışişleri bakanlarının AB Başkanı Trump’ın KOEP anlaşmasını iptal etme yönünde İran İslam Cumhuriyetinin bu anlaşmaya bağlı kalmadığını açıkladığı konuşmasına tepki olarak yayınladıkları ortak bildiride bu anlaşmanın korunması yönündeki kararlılıklarını açıklamaktalar. Aslında Kapsamlı Ortak Eylem Planı KOEP nükleer anlaşması aynı zamanda BM Güvenlik konseyinde de 2231 sayılı kararname çerçevesinde onaylanmış ve bu anlaşmanın temellerini daha da sağlama almıştır. Bunun için de KOEP uluslararası bir anlaşmadır ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı bu anlaşmanın icrasını denetlemekle yükümlüdür. KOEP nükleer anlaşmasından çıkma girişimi konusunda ABD başkanı Trump’ın son girişim ve açıklamasına tepkili olan AB üyesi 28 ülke dışişleri bakanlarının ortak bildirisinden önce de Almanya, İngiltere ve Fransa liderleri de ortak bir bildiri yayınlayarak KOEP’e karşı kendi desteklerini resmen ilan etmişlerdi. Bu arada AB Dışilişkiler sorumlusu Federica Mogherini de açık bir dille AB Başkanının büyük yetkiye sahip olduğunu ancak KOEP’i iptal etme yetkisine sahip olmadığını bildirdi. Bundan önce de Rusya ve Çin ülkeleri de Trump’ın mantıksız, saldırgan ve ihlal edici tutumu ve açıklamaları karşısında resmen İran İslam Cumhuriyetine destek çıkarak KOEP’in korunması zaruretini bildirmişlerdi.

Bu arada ABD Başkanı Trump’ın İran karşıtı gösterisinden iki gün sonra İran ile Rusya arasında ilk mali anlaşması imzalandı. Bu anlaşma uyarınca Trump’ın düşmanca açıklamaları ve tehditlerine rağmen Rusya şirketleri İran’a akreditif açmaya hazır olduklarını bildirdiler. Bundan sonra  Çin, Kuzey Kore ve Avusturya ülkeleri ile de benzer anlaşmalar imzalandı.

Diğer yandan Trump’ın İran karşıtı tutumu ve KOEP’i ABD temsilciler meclisine bırakması İran’ın para ve finans piyasasında en ufak bir yan etki bırakmamıştır. Daha doğrusu İslam İnkılabının İran’da zafere erdiği 1979 yılından şimdiye kadar ilk kez Amerika İran karşısında böylesine münzevi duruma düşmekte ve ülkelerce dışlanmaktadır. Ayrıca İran İslam Cumhuriyeti içinde de Trump’ın bu tutum ve düşmanlığı İran halkının daha bir dayanışma ve birliğine ve kararlılığına sebep olmuştur.. ABD başkanı konuşmasında İran halkı ile devletini birbirinden ayırmaya ve kendi kafasınca İran halkını İslam nizamına karşı kışkırtmaya ve isyana davet etmeye çalışmakta ama görüldüğü kadarıyla bu kez ABD’nin bu hilesi geri tepmiş ve İran halkı İslam nizamını destekleme konusunda daha da pekiştiği gibi hatta bu kez Trump’ın bu tutumu Amerika’nın müttefiklerinin bile kopmasına ve ABD’ye destek vermemesine sebep olmuştur. Bu hususta Amerikanın en büyük müttefiki İngiltere bile bundan istisna değildir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.