ABD’den, Afganistan’a yeni asker planı

  • 15 Mayıs 2017
  • 1.030 kez görüntülendi.
ABD’den, Afganistan’a yeni asker planı

ABD Başkanı Donald Trump’ın askeri ve dış politika danışmanları, Afganistan’da strateji değişikliği içeren yeni bir plan hazırladı.
Washington Post gazetesinde yayınlanan plan çerçevesinde Afganistan’a en az 3 bin askerin gönderilmesi öngörülüyor. Amerikalı askeri yetkililer, Taliban liderlerini hedef almak için yetki de istiyor. Yeni stratejik plan, Afganistan’daki asker sayısında son kararı Beyaz Saray’a değil Pentagon’a bırakıyor.

Aynı şekilde Savunma Bakanlığı’na Taliban’ı hedef alacak hava saldırıları konusunda da daha geniş bir yetki veriyor. Donald Trump henüz planı onaylamadı, ancak planın NATO ülkelerinden de 3 bin -3 bin 500 askerin katılımını içerebileceği belirtiliyor.

Trump’ın yeni stratejik planla ilgili kararını 25 Mayıs’taki NATO Zirvesi öncesinde vermesi bekleniyor. Afganistan’da hala 13 bin NATO askeri bulunuyor, bunların 8 bin 400’ü Amerikan askeri.

Amerikan askerlerinin görev süresi 2014’te resmen sonra erse de özel kuvvetler Afgan güçlerine destek vermek bahanesiyle halen Afganistan’daki Amerikan varlığını sürdürmeye devam ediyor. Afganistan’daki Amerikan kuvvetlerinin komutanı General John Nicholson Senato Komisyonu’na Şubat ayında katıldığı bir oturumda birkaç bin askere ihtiyaçları olduğunu belirtmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.