Amerikalı temsilci: İran’a dayatılan silah ambargosu sona erecek

  • 06 Mayıs 2020
  • 877 kez görüntülendi.
Amerikalı temsilci: İran’a dayatılan silah ambargosu sona erecek

Amerika temsilciler meclisi dış ilişkiler komisyonu Başkanı Eliot Engel, İran’a dayatılan silah ambargosunun sona ermesi, Bercam nükleer anlaşmasının sona erecek olan ilk maddesi olduğunu açıkladı.

Salı günü beyaz saray elebaşılarının İran’a dayatılan silah ambargosunu uzatma çabalarına işaret eden Amerika temsilciler meclisi dış ilişkiler komisyonu Başkanı Eliot Engel, ABD Başkanı Donald Trump Bercam nükleer anlaşmasının yerine daha iyi bir anlaşma vadettiğini, şimdi bu krizi daha da kronik hale getirmeden çözümlemesi gerektiğini belirtti.

Amerika’nın iki büyük siyasi partisi üyelerinin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya İran’a dayatılan silah ambargosunun uzatılmasını talep ettikleri mektuba destek verdiğini belirten Engel, partilerin bu hareketi yaptırımların yeniden uygulanması anlamına gelmediğini ve sadece temkinli diplomatik bir hareketin zaruretini ortaya koyduğunu ileri sürdü.

ABD temsilciler meclisinin 429 üyesinden 382’si geçen gün ortak bir mektup yazarak Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan İran’a dayatılan silah ambargosunu uzatma çabasında BM ile teamül için taktik değiştirmesini ve Amerika’nın müttefikleri ve ortakları ile iş birliği yapmasını istediler.

Amerika’nın New York Times gazetesi ise geçen hafta Dışişleri Bakanı Mike Pompeo İran’a yönelik azami baskı politikası doğrultusunda Bercam nükleer anlaşmasına sarılarak BM güvenlik konseyinden İran’a dayatılan silah ambargosunu uzatmasını isteyeceğini ifşa etmişti.

BM güvenlik konseyi silah ambargosunu 2006 ve 2007 yıllarında İran’a dayatmıştı. Ancak Bercam nükleer anlaşmasından sonra konsey 2231 sayılı kararnamesinde silah ambargosunun 18 Ekim 2020’de sona ermesini kararlaştırdı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.