Aramco’da Ensarullah ateşi, Arabistan kurtuluş yolu aramakta

  • 15 Eylül 2019
  • 762 kez görüntülendi.
Aramco’da Ensarullah ateşi, Arabistan kurtuluş yolu aramakta

Suudi Arabistan, ülkenin milli petrol şirketi Saudi Aramco’ya ait 2 fabrikaya silahlı insansız hava aracı-SİHA ile saldırı düzenlenmesi sonucu yangın çıktığını açıkladı.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı’nın bildirdiğine göre yerel saatle sabah 04.00’da ülkenin doğusundaki Bekik ili ve El-Ahsa iline bağlı Haris beldesinde Saudi Aramco’ya ait 2 fabrikada yangın çıktığını belirtti.
Saldırılarla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtilirken, olayda ölen ya da yaralanan olup olmadığı belirtilmedi.
El-Bekik tesisinde günde yaklaşık 7 milyon varil ham petrol üretildiği belirtiliyor. Aramco bu tesisin, dünyanın en büyük “ham petrol stabilizasyon tesisi” olduğunu ifade ediyor.
Yemen halk komiteleri ve ordu İHA birliği saldırıların sorumluluğunu üstlendi.
Suudi Arabistan ve müttefiklerinin oluşturduğu koalisyonun Yemen’e karşı savaşın 54. Ayı bitmek üzere. Bir aydan az bir sürede Yemen savaşını bitireceğini ve müstafi cumhurbaşkanı Abdrabe Mansur Hadi’yi tekrar iktidar yapabileceğini düşünen Arabistan, zamanla bu hedeflerin zor olduğunu kavradı.
Al-ı Suud Yemen savaşını yıpratma savaşına dönüştürerek Ensarullah ve müttefiklerini çökertebileceğini düşünüyordu fakat bunun da doğru bir anlayış olmadığı, zira savaşın yıpratma savaşına dönüşmesi ile Ensarullah ve müttefiklerinin kendi savunma ve saldırı kabiliyetlerini güçlendirerek Arabistan ve Birleşik Arap Emirliği’ne ciddi hasarlar verebileceğini gösterdi. Geçen ay 10 SİHA ile Aramco tesislerini yapılan saldırı ve dün yine tekrarlanan bu saldırılar, Ensarullah ve müttefiklerinin Suudi Arabistan’a yönelik saldırılarının bazılarıdır.
Yapılan saldırı ayrıca Ensarullah ve Yemen ordusunun Suudi Arabistan’ın petrol kapasitesinin hedef aldıklarını gösteriyor. Aramco tesislerinin hedef alınması, Ensarullah ve Yemen ordusunun Arabistan’ın ekonomisine hasar vermek istediğini ve Al-ı Suud için savaş masraflarını yükseltmek istediklerini gösteriyor. Suudi Arabistan dünyada en büyük petrol üretici ve ithalatçısı ülkelerden biridir ve petrol, ülkenin en önemli geliri sayılır. Yemen güçlerinin SİHA saldırısına maruz kalan Bekik ilinde bulunan Aramco petrol sahası, bir milyar varil petrol kapasitesi ile Arabistan’ın en büyük petrol havzasıdır.
Yemenlilerin İHA saldırılarındaki bir diğer önemli konu, Yemen halk komiteleri ve ordunun savaşı uzatmak niyetinde olmadıkları, sadece savunma ve caydırıcı saldırlar olmasıdır. Aslında Yemen halk komiteleri ve ordu güçleri savaşın devam etmesi durumunda Arabistan’a maliyetini arttırmaya ve böylece Riyad’ı bu insanlık dışı savaşa son vermeye mecbur kılmaya çalışıyorlar.
Bu bağlamda Yemen Ensarullah hareketi siyasi büro üyelerinden Muhammed el-Behiti Katar’ın el-Cezire kanalına verdiği mülakatta Yemenli savaşçıların dün Aramco firması tesislerine saldırıları ve petrol tesislerinde geniş çapta yaşanan yangına ve de Suudi rejimin yapılan saldırıya itiraf etmesine işaretle, Suudi Arabistan’ın Yemen’e saldırı ve tecavüzlerini sürdürmesi durumunda Yemenli savaşçıların Riyad’ı hedef alacakları tehdidinde bulundu.
Bu durumda Suudi Arabistan’ın Yemen savaşındaki stratejisinin değişmesi bekleniyor. Savaşın yıpratma savaşına dönüşmesi ise Suudi Arabistan’ın çıkarları ile uyuşmuyor, bu yüzden Arabistan’ın bir an önce savaşa son vererek Yemen bataklığından kurtulmaya çalışmalı, zira savaşın devam etmesi, Al-ı Suud için daha ağır yenilgilere sebep olabileceği tahmin ediliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.