Avrasya Ekonomik Birliği Genişliyor…

  • 03 Ocak 2015
  • 980 kez görüntülendi.
Avrasya Ekonomik Birliği Genişliyor…

Rusya, Belarus ve Kazakistan tarafından kurulan ve 1 Ocak’tan itibaren resmen hayata geçen Avrasya Ekonomi Birliği’ne Ermenistan da üye oldu. Yüzölçümü bakımından Avrupa’nın 4 katı büyüklüğündeki birliğe yıl içinde Kırgızistan da dâhil olacak.

Çin’den Avrupa Birliğine kadar uzanan bölgede Rusya öncülüğünde yeni bir blok oluşturmayı hedefleyen Avrasya Birliği, yılbaşından itibaren resmen hayata geçti.

Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın oluşturduğu, yaklaşık 170 milyon nüfuslu bir coğrafya ve 2,7 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip olan Birliğe, 2 Ocak itibariyle Ermenistan da katıldı.

Şu an dört eski Sovyet cumhuriyetinden oluşan birliğe, yıl içinde Kırgızistan’ın da katılması bekleniyor.

Avrasya’daki en büyük bütünleşme projesi olarak görülen Avrasya Ekonomik Birliği, üye devletlerin ortak bir pazar ve ekonomi politikası oluşturmasını öngörüyor.

Birlik üyesi ülkeler arasında ekonomik anlamda sınırlar kaldırılacak. Mal, hizmet ve işgücü dolaşımı serbest bırakılacak, ekonomi politikaları koordine edilecek, petrol ve elektrik gibi konularda ortak pazara geçilecek.

Avrasya Ekonomik Birliği, üye devletlerin toplam yüz ölçümü bakımından, Avrupa Birliği’nden dört kat daha geniş bir alan kaplıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.