Ayetullah Sistani Soruşturma İstedi

  • 12 Ekim 2019
  • 878 kez görüntülendi.
Ayetullah Sistani Soruşturma İstedi
 Irak Yüksek Dini Otoritesi temsilcileri Cuma namazında, ülkedeki son gösterilerde neler olduğu konusunda soruşturma yapılması çağrısında bulundu.
Irak Yüksek Dini Otoritesi’nin temsilcisi Şeyh Abdulmehdi el-Kerbelai, Kerbela’daki İmam Hüseyin(a.s.)’in mübarek türbesindeki Cuma namazında verdiği hutbede şöyle dedi: “Geçtiğimiz Cuma günkü hutbede merciiyet, geçen haftaki protestolar sırasında barışçıl göstericilere ve çok sayıda güvenlik kuvvetine saldırıyı kınayarak, reddetti. Dini otorite (merciiyet) ayrıca, gösterilerde kamu kurumlarının ve özel mülkiyetin yakılmasını ve yok edilmesini kınadı.”
Irak Yüksek Dini Otoritesi’nin (Ayetullah el-Uzma Sistani’nin) temsilcisi Şeyh Abdulmehdi el-Kerbelai; “Dini Otorite, herkesin ülkedeki mevcut protesto hareketine karşı şiddet kullanmanın tehlikeli sonuçlarını anlayacağını ve her durumda bundan kaçınacağını umut ediyor.” diye belirtti.
Şeyh Abdulmehdi el-Kerbelai, açıklamasının devamında şöyle dedi: “Ancak son birkaç gün içinde şiddet, görülmemiş şekilde arttı ve daha fazla gösterici keskin nişancıların hedefi oldu ve olayların yayınlanmasını önlemek için bazı medya unsurlarına açık saldırılar yapıldı.”
Şeyh Abdulmehdi el-Kerbelai: “Merciiyet, güvenlik güçlerinin göstericilere gerçek mermi kullanmasını yasaklamaları yönünde kesin talimatlar verdiler. Binlerce kişi Bağdat, Nasiriye, Divaniye ve diğer bölgelerde şehit edildi, yaralandı ve doğrudan ateşli silahlarla hedef alındı. Öyle ki hayal gücünün ötesinde şiddet ve vahşilikten kaynaklanan korkunç bir sahneydi.” dedi.
Irak Yüksek Dini Otoritesi’nin temsilcisi; “Hükümet ve güvenlik teşkilatı, geçtiğimiz günlerindeki protestolarda masum sivillerin veya güvenlik güçlerinin akan kanlarından sorumludur ve bu konuda büyük sorumluluğunu ortadan kaldıramaz.” ifadelerini kullandı.
Irak Yüksek Dini Otoritesi’nin (Ayetullah el-Uzma Sistani’nin) temsilcisi Şeyh Abdulmehdi el-Kerbelai, yaptığı açıklamanın devamında şöyle dedi: “Dini otorite, masumların kanlarının dökülmesini ve çeşitli saldırı biçimlerini kınıyor ve şehitlerin ve yaralıların aileleriyle ve yaralılarla dayanışma içinde olduklarını bildiriyor. Dini otorite ayrıca, barışçıl göstericilerin meşru taleplerini desteklediklerini ifade ediyor. Geçmiş yıllardaki gösterilerde açıkça görüldüğü üzere dini otorite, hükümeti ve yargıyı gösterilerde yapılanlar hakkında güvenilir soruşturmalar yapmaya çağırıyor. Göstericilerin ve diğerlerinin üzerine ateş etmeyi emretmiş veya bunu doğrudan gerçekleştiren unsurların halka tanıtılmasını istiyor ve konumları ne olursa olsun, kovuşturma, tutuklama ve mahkemeye teslim etmede gecikme yapılmasını istiyor. Bu, belirli bir süre içinde, örneğin iki hafta içinde yapılmalı ve geçmiş davalardaki araştırma komisyonlarının sonuçlarında açıklandığı şekilde geciktirilmemelidir.”
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.