BAE ve ırkçı İsrail arasında anlaşma

  • 14 Ağustos 2020
  • 1.422 kez görüntülendi.
BAE ve ırkçı İsrail arasında anlaşma

ABD Başkanı Trump, ırkçı İsrail’in, işgal altındaki Batı Şeria’nın bazı kısımlarını ilhak planını geçici olarak ertelemesini, “büyük bir olay” ve “İsrail’de barışı sağlamak için cesur bir adım” olarak nitelendirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, ırkçı İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında varılan anlaşmayı ve ülkedeki son gelişmeleri değerlendirdi.

İsrail ve BAE’nin “ilişkilerini tamamen normalleştirmek” için anlaşmaya varmasını “dünya için büyük gün” olarak nitelendiren Trump, “İsrail, Batı Şeria’daki yerleşimleri askıya aldı. Bu büyük bir olay ve İsrail’de barışı sağlamak için cesur bir adım.” diye konuştu.

Anlaşma için siyonist rejim İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve BAE Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan’a teşekkür eden Trump, anlaşmanın resmi imza törenini yaklaşık 3 hafta içinde Beyaz Saray’da yapmayı planladıklarını kaydetti.

Filistin’in de barışın bir tarafında olmak isteyeceğini dile getiren Trump, “Ben İsrail ve Filistin arasında bir barış görüyorum.” dedi.

Toplantıya katılan ABD’nin ırkçı İsrail Büyükelçisi David Friedman ise İsrail’in Batı Şeria’nın ilhakını ne kadar süreyle askıya aldığına ilişkin bir soruyu, “Bu tamamen masadan kalkmadı. Bu bir barış sağlanana kadar ertelenen bir konu.” şeklinde cevapladı.

Trump ise İsral’in Batı Şeria’yı ilhak planını askıya alması konusunda, “Bu konu masadan kalkmaktan ziyade, İsrail bunu yapmama konusunda mutabık kaldı. Bu İsrail’in verdiği çok büyük bir ödün.” değerlendirmesinde bulundu.
Bahreyn ise İsrail ile yaptığı normalleşme anlaşması dolayısıyla Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) tebrik etti.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Bahreyn, Filistin topraklarının ilhakını durduran bir anlaşma yapması ve Orta Doğu’da barış fırsatlarını sağlamlaştıran adımlar atması dolayısıyla BAE’yi tebrik ediyor.” ifadeleri kullanıldı.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi de, ”BAE-İsrail anlaşması Filistin halkının sırtına saplanmış hançerdir” dedi. Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İsrail’in normalleşme anlaşmasını Filistin halkının sırtına saplanmış bir hançer olarak nitelendirdi.
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yönetim Kurulu Üyesi Hanan Aşravi ise BAE’nin,”iki devletli çözüm şansını korumak” için İsrail’le normalleşildiği açıklamasına tepki gösterdi.

Aşravi, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, söz konusu açıklamaya karşı “Lütfen bize iyilik yapma. Biz kimsenin incir yaprağı değiliz. (Kimsenin kusurunu örtmeyeceğiz)” ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında varılan anlaşma için ilerleyen günlerde liderlerin katılımıyla, Beyaz Saray’da resmi bir imza töreni yapılabileceğini açıkladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.