Bahreyn’de 6 Yılda 743 Muhalif İsim Vatandaşlıktan Çıkarıldı

  • 06 Ekim 2018
  • 1.368 kez görüntülendi.
Bahreyn’de 6 Yılda 743 Muhalif İsim Vatandaşlıktan Çıkarıldı

Geçtiğimiz Cuma günü bir grup Bahreynlinin tekrar vatandaşlıktan çıkarıldığını aktaran Barış Örgütü, Bahreyn’de ilk olarak 2012 yılının kasım ayında muhaliflere karşı vatandaşlıktan çıkarma yönteminin uygulandığını belirtti.

Örgüt, Bahreyn İçişleri Bakanlığı’nın 2012’deki ilk vatandaşlıktan çıkarma uygulamasında aralarında İslam alimleri, milletvekilleri, akademisyenler, hukukçular, basın mensupları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de bulunduğu 31 kişinin vatandaşlığının düşürüldüğünü aktardı.

Bahreyn yönetiminin muhalifleri susturmak için vatandaşlıktan çıkarma yöntemini uyguladığını açıklayan örgüt, aralarında Şeyh İsa Kasım, Hüseyin Necati ve Muhammed Sened’in de olduğu 19 alimin vatandaşlıktan çıkarıldığını ifade etti.

Barış örgütü tarafından geçtiğimiz Şubat ayında vatandaşlıktan çıkartılan Bahreynlilere destek olmak amacıyla “Ben Bahreynliyim” isimli bir web sitesi açılmıştı.

2016 yılında vatandaşlıktan çıkarılan İslam alimi Şeyh İsa Kasım, ülkedeki Şii Müslümanların lideri olarak kabul ediliyordu.

Bahreyn İçişleri Bakanlığı açıklamasında Şeyh İsa Kasım’ın vatandaşlıktan çıkarılma gerekçesinin “Mezhepçilik ve şiddet propagandası yaparak dış güçlerin çıkarları için çalışması” olduğunu belirtmişti.

Ayetullah İsa Kasım’ın vatandaşlıktan çıkarılmasından çok kısa bir süre önce de ülkedeki muhalefet hareketi El Vefak’ın tüm faaliyetleri durdurulmuştu.

2017 yılının Temmuz ayında Washington Post gazetesinde yer alan haberde Bahreyn’de muhaliflerin üzerindeki baskının her geçen gün arttığına işaret edilerek muhaliflerin rejim tarafından vatandaşlıktan çıkarıldıklarına değinilmiş ve yaşananlara göz yummakla suçlanan ABD yönetimi eleştirilmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.