Beidinejed: İran İngiliz mahkemesinin kararına karşı

  • 27 Temmuz 2019
  • 1.717 kez görüntülendi.
Beidinejed: İran İngiliz mahkemesinin kararına karşı

İran’ın İngiltere büyükelçisi Hamid Beidinejad, dün gece twitterden yaptığı açıklamada, İngiliz Yüksek Mahkemesi’nin, İngiliz Chieftain Tank firmasının İran’a olan borçlarının faizini ödememesine dair kararına tepki gösterdi.

İRNA’nın haberine göre, Beidinejad, İran’ın bu konuda hukuki yola başvuracağını belirterek, mahkemenin bu kararının sözkonusu tank firmasının İran’a olan bir kaç yüzmilyon pound borcu ve faizini ödememesinde  etkili olamayacağını bildirdi.

İngiltere Yüksek Mahkemesi, dün verdiği kararda, sözkonusu İngiliz firmasının 40 yıl önceden de İran’a satışla ilgili İran’dan aldığı ödemenin faizinin tamamını ödememesine hükmetti.

Mahkemenin kararına göre, İngiliz tank firmasının İran’a ödemesi gereken meblağın yeniden hesaplanması gerekiyor.

İran ve İngiltere tank firması arasındaki bu konu 40 yıl öncelerine dayanıyor. 1971’de iki taraf arasında İran’a 1500 tankın satışıyla ilgili anlaşma yapılmış ve İran 1976’da bu tanklarla ilgili olarak 1 milyar dolardan fazla  ödeme yapmıştır.

Anlaşmadan  sonra İngiltere İran’a yalnızca 150 tank teslim etmiş ve İran’da İslam inkılabının zaferinden sonra İngiltere tankların teslimatını yapmamıştır.

İngiltere, İslam inkılabının zaferinden sonra İran’a yönelik yaptırımları bahane ederken sözkonusu tankları Irak’ın devrik diktatörü Saddam rejimine satmıştır.

İngiltere devleti 2009 yılında İran’ı uğrattığı zarardan dolayı 450 milyon pound ödemeye mahkum olmuş ama İngiltere hala da sözkonusu ödemeyi çeşitli bahaneler ileri sürerek  yapmamaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.