Britanya’da silahlı kuvvetler, grevcilerin yerine geçti

  • 21 Aralık 2022
  • 146 kez görüntülendi.
Britanya’da silahlı kuvvetler, grevcilerin yerine geçti

İngiltere, yeni yıl arifesinde Noel döneminde grev yapan ambulans şoförleri ve sınır güvenlik personelinin yerini almak için ülkenin kara, deniz ve hava kuvvetlerinden bin 200 asker görevlendiriyor.

İngiliz hükümeti, sendikalardan eleştirilerini de alan bir girişimde grevlerle başa çıkmak için ihtiyati planlarını güçlendiriyor. Bu sendikalar, silahlı kuvvetlerin bu sivil ve toplumsal devlet görevleri için uygun eğitimden yoksun olduğunu söylüyor. Buna rağmen Britanya hükümeti  grevci işçilerin boş yerlerini doldurmak için bin 200 silahlı kuvvetleri mensubunu görevlendirildi ve bunların 600’ünün ambulans şoförlüğü yapacağı belirtildi.

Tıbbi bakım talebini kolaylaştırmak için de yerel ilk yardım ekipleri de kullanılacak, ancak sendikalar hemşireler ve ambulans ekipleriyle aynı beceri seviyesinde olmadıklarını söylüyor. Britanya Başbakanı “Rishi Sunak” liderliğindeki muhafazakar hükümetin sivil ve kamu sektöründeki işçilerin grevine karşılık vermek için onların yerine askeri personel çalıştırma konusundaki pasif eylemi, bu hükümetin Birleşik Krallık’ta benzeri görülmemiş boyutlara ulaşan yaygın grevlere karşı çözümsüz olduğunu yapacak başka bir çaresinin olamadığını gösteriyor.

 

Aslında hükümet, grevcilerin ve işçi ve çalışanların sendikalarının liderleriyle müzakere etmek yerine, orduyu devreye sokarak  onları grevci çalışanların iş ve görevlerinde kullanarak grevlere kararlı ve sert bir tepki gösterdi. Ancak bu girişim sadece durumun daha da kötüleşmesine ve grevcilerin taleplerini yerine getirme kararlılığına yol açacaktır. Unison sağlık sendikası başkanı Sarah Gorton şunları söylüyor: “Ordu, ambulans hizmetinde veya diğer bakım sağlık alanlarında eğitimli profesyonel bakım çalışanlarının yerini tutamaz ve hükümet bunu biliyor. Rahatsız edici olan durum ise bunlar için  günler ve saatlerce vakit ayırmalarıdır. Halbuki grevin nasıl önleneceği konusunda sendikalarla konuşabilirlerdi. ”

 

Son on yılların en yüksek oranı olan enflasyonun gölgesinde tüketim mallarının fiyatlarındaki artış ve düşük ücretler nedeniyle İngiltere, ekonomi ve kamu sektörlerinde grevlerin yoğunlaşmasına tanık oluyor. Rekor enflasyon, yüksek vergiler, kamu hizmetlerinde kriz, sağlık sisteminde kesintiler ve potansiyel olarak uzun vadeli bir durgunluğun başlaması İngiliz halkını tedirgin etmiş durumdadır. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi son raporunda, tüketici fiyat endeksinin Kasım 2022’de sona eren 12 ayda yüzde 10,7 arttığını açıkladı. Ülke, nesillerdir en kötü yaşam maliyeti kriziyle karşı karşıya kalırken, demiryolları çalışanlarından avukatlara kadar birçok çalışan ve diğer işçi bu yıl greve gitti. Bu bağlamda çok sayıda devlet çalışanını temsil eden Ticaret ve Kamu Hizmeti Sendikası, karayollar ve otoyollarda çalışan işçilerin 16 Aralık 2022’den 7 Ocak 2023’e kadar grev yapacağını duyurdu.

Bu arada bu grevlerin, demiryolu işçilerinin grevleriyle aynı zamana denk geleceği için Britanya’daki normal hayatı felç etmesi bekleniyor. Bu arada yaklaşık 100 bin hemşire 100 yılı aşkın bir aradan sonra 15 Aralık Perşembe günü ilk grevine başladı ve 20 Aralık’a kadar bu grevleri devam edeceği .

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.