Fransa’da geniş çaplı gösteriler

  • 21 Aralık 2022
  • 146 kez görüntülendi.
Fransa’da geniş çaplı gösteriler

Çeşitli Avrupa ülkelerinde ekonomik kriz büyürken, bu ülkelerin birçok vatandaşı, Avrupa’nın Ukrayna savaşına ilişkin politikalarını protesto ediyor.

Enerji krizi ve ilerideki kıştan kaynaklanan endişeler, masraflar ve vergilerin artması ve vizyon belirsizliği yüzünden birçok Avrupa vatandaşları, çeşitli noktalarda protesto eylemleri düzenleyerek, Ukrayna savaşına Avrupa’nın desteğinin son bulmasını istiyorlar.
Bu bağlamda önceki gün Fransa’nın başkenti Paris sokak ve caddeleri, bu ülke yönetiminin Ukrayna’ya yönelik politikaları ve Fransa’nın NATO’ya üyeliğini protesto eden geniş çaplı gösterilere sahne oldu.
Les Patriotes isimli sağ parti tarafından organize edilen bu gösteride, eylemciler, Fransa’nın NATO ve AB’den çekilmesini istediler.
Ülke basınındaki haberlere göre, ülkedeki 56 nükleer reaktörün 24’ünde bakım çalışmaları devam ederken, soğukların artması halinde üretilen elektriğin ihtiyacı karşılayamama riski bulunuyor.
Elektrik şebekelerine fazla yüklenme olmasının beklendiği kış döneminde, uzun süreli olmayacağına yönelik açıklamalar yapılsa da günlük iki saati bulacak aralıklı kesintilerin yaşanması bekleniyor.
Elektrik hatları altyapı ve bakımından sorumlu kuruluşu Enedis’in ülke genelinde ayrıca 14 sanayi bölgesinin elektrik arzını kesebileceği belirtiliyor.
Yetkililer de elektrik sisteminde tüketimin fazla olduğu saatlerde elektronik eşyaların kullanılmamasını tavsiye etti.
Hükümet, ülkedeki elektrik tüketimi hakkında vatandaşlara yeşil, turuncu ve kırmızı renk işaretleriyle bilgi veren EcoWatt platformunu hizmete koyacağını duyurmuştu.
Ülkede yükselen enerji fiyatları nedeniyle ulaşım hatlarında fiyat artışı gündeme gelirken, birçok sanayi kuruluşu üretimlerini durdurma kararı almıştı.
Bilindiği gibi geçtiğimiz aylarda birçok Avrupa ülkesinde zaten var olan ekonomik ve toplumsal kötü şartlar, Ukrayna krizi ile daha da  kötüleşmeye başlamış ve bu süreç halen devam etmekte ve hatta savaşın son bulması halinde bile tekrar istikrara kavuşması için yıllar alacağı biliniyor.
Esasında Avrupalı ülkelerin müdahaleci politikaları ve bu yönetimlerin Ukrayna savaşı konusunda Washington’un emrine itaat ederek ona paralel adım atmaları, gelinen aşamada, Avrupalı ülkeleri oldukça zor duruma sokmuştur.
Bu nedenle Avrupa ülkelerinde düzenlenen eylemlerde halk tarafından toplumsal ve ekonomik sorunlar protesto edilirken, sağcı ve radikal gruplar ve partiler de daha fazla güç kazanmaktalar.
Daha önce yükselen akaryakıt fiyatları, yüksek yaşam maliyeti eleştirileri ile başlayan sarı yeleklilerin protesto eylemlerine sahne olan Fransa’da son aylarda, enerji, gıda malzemeleri fiyatlarındaki artış, enflasyonun artan rakamları ve işsizlik oranının artması ve ekonominin küçülmesi, ciddi eleştiri ve tepkilere yol açmakta.
Ukrayna’ya mali ve askeri destek, Fransa’nın NATO’daki üyeliği ve bunun masraflarının Fransız vergi mükelleflerinin cebinden ödenmesi, Fransızlara göre, Cumhurbaşkanı Emmanuel  Macron tarafından izlenen yanlış bir politikadır.
Bunun için Fransa parlamentosunda Ulusal Topluluk isimli grup başkanı Marin Lopen, bu ülkenin Ukrayna’ya askeri yardımlarının Fransa’nın silah depolarının zayıflamasına yol açtığı için bu yardımların Fransız halkının güvenliğinin zararına olduğunu ifade etti.
Avrupalı ülkeler, kendi vatandaşları ekonomik sıkıntı ve sorunlar çektiği bir sırada Ukrayna’ya milyonlarca dolar askeri ve maddi yardımlarına devam ediyor. Bunun doğal sonucu olarak da, Avrupa ülkeleri vatandaşları, sürekli şekilde sokaklara inerek, ülkelerinin yanlış politikalarını protesto ediyorlar.
Fransa dahil Avrupalı yetkililer, içine düştükleri büyük krizden çıkış için kendi vatandaşlarının taleplerine kulak vermemeleri halinde daha büyük ekonomik ve siyasi istikrarsızlıklarla karşı karşıya kalabilirler./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.